Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan velge rett utdanning?

Artikkelen er over 3 år gammel

Siri Martinsen, leder av oppvekstutvalget, anbefaler speed-date. Regionens 1000 niendeklassinger er invitert til å møte lokale bedrifter/virksomheter på Hydrogenfabrikken onsdag.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

3. mai inviteres 1000 elever i Fredrikstad og Hvaler til Hydrogenfabrikken for å motiveres til å ta rett valg av utdanning. Ungdommene gis mulighet til å bli kjent med det mangfoldige arbeidslivet vi har av spennende bedrifter og virksomheter. Partnerskap for karriereveiledning og Kompetanseforum Østfold står bak dette initiativet.

Arbeid er viktig for samfunnet og den enkelte. Det er viktig at den enkelte ungdom gis best mulige forutsetninger til å gjøre et valg som er riktig for dem. Samfunnet og bedriftene trenger deres fremtidig arbeidskraft, og dere trenger en lønn å leve av for å leve selvstendige liv.

Med unntak av alt annet kjære ungdom, her har du en gylden mulighet til å ikke lytte til moren din.

 

Alle har vi vel hørt «Hva skal du bli når du blir stor?» For noen er det et valg som er tatt for lenge siden, men mange vet ikke hva de skal velge. En forutsetning for å kunne velge, er å kjenne til næringslivet i regionen. Kjære ungdom, du har den muligheten nå.

  • Du kan få vekket din nysgjerrighet og motivasjon
  • Oppleve bredden i yrkesfag og kompetansebehov
  • Hva som er forventet av deg med tanke på kompetanse og arbeidsliv
  • Se og lytte til bedrifter

Hvordan velge rett? La meg først si at vi har et arbeidsliv i dag som endrer seg på kort tid, så et fremtidig arbeidsliv vil også være en læringsarena som utvikler seg med tiden. Så egentlig kan vi snakke om et læringsliv, men dere skal i løpet av kort tid velge en retning. Flere av deres foreldre visste ikke hva smarttelefon var, da de tok sin utdanning. 

Det er mye spennende å velge mellom, men noen ting er det greit å tenke igjennom. Er jeg en person som liker å være sammen med mennesker og vise omsorg? Er jeg en person som er glad i tall, struktur orden og ryddighet? Er jeg er person som liker å være kreativ, utvikle og skape? Er jeg en person som liker å skrive, språk og samfunn? Hvilke fag liker du best på skolen?

La meg trygge deg med at når du velger noe, er det godt nok. Det er ikke for sent å endre underveis, det finnes mange veier til drømmeyrket. Du lærer og utvikler deg på veien, så ingenting er bortkastet.

Det viser seg gjennom undersøkelser at mange av elevene som tar valg gjør det basert på råd fra familien og fortrinnsvis mor. Når vi vet at arbeidslivet i løpet av bare får år er igjennom store endringer, er det viktig å ha en god kjennskap til det mangfoldige arbeidslivet vi har. Eksempel på dette kan være industrien som tidligere var tunge løft og mye ensformig arbeid. I dag er det høykompetente arbeidsplasser som jobber med kontinuerlig utvikling og nye teknologier.

Med unntak av alt annet kjære ungdom, her har du en gylden mulighet til å ikke lytte til moren din, men kjenne på din egen følelse av hva du vil, bli kjent med næringslivet og ta ditt eget valg.

Godt valg og lykke til!

Les også

De ti tommeltottenes hevn? En konspirasjonsteori

 

Kommentarer til denne saken