Å forsvinne inn i yoga, naturens egen medisin

– Her er konsentrasjonen dyp for øyeblikket og den jeg alltid tenker på – er meg! Alt annet er forsvunnet.

– Her er konsentrasjonen dyp for øyeblikket og den jeg alltid tenker på – er meg! Alt annet er forsvunnet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Yogastudent Liv Allaug Slotte Pedersen: – Det blåser en yogavind gjennom landet. Hva er det som er så fascinerende med denne smertefulle og forføreriske aktiviteten?

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En riktig definisjon av yoga vil være beskrevet i Patanjalis ånd, og handler om å stilne endringer som konstant skjer i sinnet. Denne indiske filosofen levde rundt 200 år før vår tidsregning, og vann har rent under brua siden. Yoga er trening og yoga er meditasjon. Det fins ikke ett svar, og meningen med yoga blir som meningen med livet.

Min yoga i dag forteller meg om mitt liv i sin fulle dybde. Den er særlig privat og den foregår kun på min matte. Meditativ trening for kroppen og sjelen min. Hvis jeg tenker at kroppen består av vann og oksygen samlet i en sky av partikler og trenger tilførsel av disse for å holde nettopp meg sunn, så er visst yoga et verktøy for å få dette til. Gjennom til dels ubehagelige positurer, inn- og utpust, alt ettersom jeg fører lemmene opp eller ned, så gir jeg kroppen den nødvendige konsentrasjon og stimuli. Jeg jobber hardt med saken i disse dager.

Jeg liker å gjemme min utilstrekkelighet bak ordene «stiv som en stokk» i en tid hvor jeg studerer for å bli yogalærer i mitt treningssenter. Jeg finner faktisk meg selv i yoga og ønsker å fortsette. Det er umulig å ikke finne meg selv i dette. Her er konsentrasjonen dyp for øyeblikket og den jeg alltid tenker på – er meg! Alt annet er forsvunnet.

Den roen jeg finner krever så mye konsentrasjon rundt «meg» at jeg oppnår den perfekte summetone. Jeg ønsker å oppnå absolutt ingen ting.

Dette handler om et noenlunde lystbetont gilde rundt min mentale og kroppslige lidelse. Det handler om å takle den tilstedeværende, naturskapte lidelsen rundt meg og finne fred dypt i selvet. Du vil kanskje kalle dette strutsepolitikk hvor hodet meditativt føres dypt i bakken når verden banker hardt på døren. Ansvarsfraskrivelse pakket inn i ett eller annet leddløst og tilgjort fredelig. Vi i dette rommet vil kalle flukten for yoga, en 5000 år gammel tradisjon som utvilsomt ser ut til å overleve sammen med oss.

Ja, jeg er på en yogatime i kveld. Yoga flow. Jeg ligger i barnets posisjon med ro i sjelen og et aldri så lite paradoks i hjernen som jeg ønsker å puste ut. Yogien som leder timen i Fredrikstad snakker nemlig uavbrutt om menneskers uforstyrrelighet, deres ro, for mangfoldige tusen år siden da yoga fløt inn i verden på en sky av selvfølgelighet. Var det ikke da folk åt hverandre til frokost, ble spist av ville dyr eller fortært av bakterielle sykdommer og virus? undrer jeg da. Et betydelig paradoks.

På potteskår ser vi beviselig avbildninger av yoga så langt som tilbake til jegersamfunnene for 10.000 år siden. Jeg tenker da på lettkledde yogier halsende med høye kneløft foran en bengalsk tiger. Yogien min snakker videre med lav og behagelig stemme om tida som et vakkert stilleben. Ei flue som surret og landet elegant på ei mimikkfattig panne, over et par døsende øyne og en halvåpen munn. Korsbensstillingen flat med håndflater hvilende på knærne. Det var kun løvtrærnes knapt hørlige rasling og elvas svake klukk som fortalte at det var bevegelse i verden.

Vi vet av forskning at yoga demper stress og holder deg frisk i en verden fundamentert på tidsklemme, stress og klimafrykt. Yoga stopper ikke tida og rensker ikke opp etter oss, men gir meg følelsen av å være naturens egen medisin. Den tar tankene mine vekk og lar meg forsvinne inn på et trygt sted. Mitt trygge sted.

Pust ut, Dandasana. Jeg strekker ut føttene når timen har kommet til sittende posisjoner. Er jeg ekstra mobil i kveld, gjør det kanskje ikke så vondt lenger og jeg føler meg mer vellykket enn som lemster i morges. Ferdigutlært blir jeg heller ikke om jeg nå klarer å legge panna på leggene med rett rygg. Jeg vil alltid kunne ha nye tær å strekke meg etter. Nye positurer, nye lidelser og mer arbeid med å finne roen i disse. Den roen jeg finner krever så mye konsentrasjon rundt «meg» at jeg oppnår den perfekte summetone. Jeg ønsker å oppnå absolutt ingen ting. Nytt paradoks. Pust inn, strekk opp, pust ut i en Mahamudra.

Det er vel noe av det mest presise jeg kan si om yoga nå i nyere tid hvor den har blitt så å si allemannseie. Den handler om å finne fred. Yoga er en kaospilot som viser vei til balanse. For 700 år siden i Østen, ble yogiene omtalt som noen underlige raringer, virvelløse som satt på en knatt og åndet i sin uforstyrrelighet. Kanskje til og med noen avvikere? Yogafolket har ny status i denne menneskets epoke, eller «Antropocen» som den heter. Yoga etter et enkelt googlesøk gir omtrent 1 480 000 000 resultater på 0,38 sekunder.

Jeg tror yoga er så populær fordi den gjør deg sterk og slank uten en haug med staffasjer. Den kan praktiseres hvor som helst og det finnes skrekkelig mange fantastisk atletiske yogier å strekke seg etter. Spørsmålet vil alltid være om yoga er mer en treningsform enn noe meditativt i dagens samfunn. For å forenkle spørsmålet kan jeg spørre om yoga er trening.

Jeg synes det er vanskelig å gi noe absolutt svar på spørsmålet ettersom mitt utgangspunkt for aktiviteten er at yoga er personlig og veldig privat på yogiens egen matte. Skal jeg ta meg selv på ordet må jo svaret gi seg ut fra dette premisset. Yoga er en bevegelse ut fra hvem yogien er. Er yogien en atlet, ja da tror jeg det synes godt i utførelsen av hans, hins eller hennes yoga.

For dem som praktiserer yoga i dag er den vel en livsstil som rimelig ofte omfatter både sinn, skinn, bevegelse og føde, og ikke minst en tidvis interessant garderobe. Nabomatta huser en middelaldrende mann med props og veldig arketypiske løse yogaklær i bomull. Han ser og høres harmonisk ut og fortalte før timen at lotusstillingen takker han Netflix for. Yoga skaper større mobilitet i kroppen hans og spisser konsentrasjonsevnen og gir god restitusjon, meddeler han. Blodtrykket senkes ifølge forskning og muskler og ledd styrkes.

Yoga forebygger skader leser jeg meg frem til i pensum. Den øker kroppsbevisstheten, gjør oss roligere og lykkeligere. Til sist vil jeg nevne at min yoga i sin utvikling styrker selvfølelsen ettersom jeg føler stor indre ro rundt den. Det vil jeg tro den løpesterke jegeren på knatten også følte i sin heltestilling. Et øyeblikks salighet i en tilværelse som må ha vært bentøff. Det må ha gjort godt, som i dag, å forsvinne inn i yoga.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.