Leiligheter på tennisbanene i Bydalen – hvorfor ikke?

– I og rundt sentrum er det få lekeplasser for barn og unge, idrettsarenaer og møteplasser for folk flest. Den slags får man ikke bygget i høyden, skriver trioen på vegne av Bydalen vel.

– I og rundt sentrum er det få lekeplasser for barn og unge, idrettsarenaer og møteplasser for folk flest. Den slags får man ikke bygget i høyden, skriver trioen på vegne av Bydalen vel. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Egil Sekkelsten, Petter Curteis-Hohmann og John L. Jones forklarer Bydalen vels motstand mot boliger på området Fredrikstad Tennisklubb disponerer på Wiesebanen.

DEL

Leserbrev

Hva skal bygges hvor? Prosessen frem mot kommuneplanens nye arealdel går sin gang. Kommunen har mottatt flere hundre forslag og innspill om små og store eiendommer, og det jobbes nå med å sy sammen dokumentet som styrer hva som kan bygges hvor i årene som kommer.

26 leiligheter og en tennishall. Et av forslagene kommer fra Fredrikstad Tennisklubb, som i mange år har holdt til ved Wiesebanen innimellom boligene nederst i Bydalen. Tennisklubben har lyst til å bygge opp mot 26 leiligheter på arealene som i dag består av tennisbaner og en del av en gressløkke. Overskuddet fra prosjektet vil tennisklubben bruke på et nytt tennisanlegg på Mineberget. Det er mye godt ved et slikt prosjekt, særlig mulighetene for å spille tennis innendørs i dårlig vær.

Hvorfor ikke? Så hvorfor har Bydalen vel bedt kommuneadministrasjonen og politikerne i Fredrikstad om å droppe prosjektet?

Fredrikstad fortettes. I og rundt sentrum er det få grønne områder som Wiesebanen, som er lekeplasser for barn og unge, idrettsarenaer og møteplasser for folk flest. Den slags får man ikke bygget i høyden. Og bygges Wiesebanen igjen, får man den ikke tilbake. Det vil være et tap for oss som holder til her nå, og for de mange, mange flere som i fremtiden skal bo i nye leiligheter på Dammyr, Grønli og sykehuset.

Løkka og tennisbanene er ikke bare tennisklubbens. Tennisklubben har lenge eid deler av området. I 1993 ble mer eiendom overdratt vederlagsfritt fra kommunen til tennisklubben, men med en klausul om at kommunen skulle få tilbake eiendommen hvis tennisklubben skulle flytte. I praksis fikk altså tennisklubben låne kommunens grunn. Den 13.03.2008 fjernet daværende bygg- og eiendomssjef Bjørn Hansen klausulen. Hensikten med dette pennestrøket var at klubben skulle kunne drive kommersiell eiendomsutvikling for å finansiere ny tennishall. Denne overføringen fra fellesskapet til tennisklubben verdsettes i dag til millioner. Historien om overføringen og om den hadde noen form for politisk godkjenning er uklar.

Hvem skal få? Når kommunens – fellesskapets – eiendom overføres til andre, oppstår viktige spørsmål om fordeling av verdier. Hvem skal få eiendom verdt millioner? Hvordan skal eiendommene utvikles? Skal fellesskapet ha noen kontroll over pengestrømmene som oppstår? Dette er viktige spørsmål som kommunen ikke tok på alvor i 2008.

Ta det på alvor nå. Vil dagens politikere og ledere i administrasjonen ta spørsmålene om fordeling av fellesskapets verdier på alvor nå? Det vil vise seg når tennisklubbens innspill om 26 nye leiligheter avgjøres. For uavhengig av eierforholdene kan kommunen bestemme hvordan arealene utnyttes. Hvis administrasjon og politikere beholder de aktuelle eiendommene som friområde i kommuneplanens nye arealdel, så vil ingen har rett til å bygge leiligheter. Det gjelder uavhengig av om det er tennisklubben, kommunen eller noen andre som står registrert som eiere. Det hadde vært bra for oss som bor i Bydalen og de mange andre som skal bo i et fortettet sentrum. Det hadde også styrket tilliten til at fellesskapets verdier forvaltes som de skal.

Det er derfor vi i Bydalen vel er imot tennisklubbens forslag.

Egil Sekkelsten, Petter Curteis-Hohmann og John L. Jones

Bydalen vel

Bydalen

Følg på: www.bydalen.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags