Gå til sidens hovedinnhold

Jeg forstår at Gøran Karlsen er lektor og ikke fotballspiller. I tillegg prøver han å ta Wang Ung med i dragsuget

Marcus Wedvik

Leder av elevrådet ved Wang Toppidrett, og fotballspiller for FFK G19

Fredrikstad

Artikkelen er over 2 år gammel

Elevrådsleder Marcus Wedvik sier han må oppklare stigmatiserende tanker hos Gøran Karlsen i debatten om privatskolen Wang Ung og FFKs satsing på lag for 14-åringer.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Gøran Karlsen sier at han har liten tro på FFK G14, sier dette noe om hvorfor han er lektor, og jeg fotballspiller. At han i tillegg prøver å dra Wang Ung med seg ned i dragsuget, forteller meg noe om en uvitenhet. Men Karlsen er ikke alene om å ha slike stigmatiserende tanker, så la meg oppklare litt:

For det første er det en kjensgjerning at det er store forbedringsmuligheter for utvikling av unge fotballspillere i FFK. Så når klubben nå tar sats, og starter et G14-lag, mener jeg dette kan være lurt. Ser man til utlandet, har alle de største klubbene lag ned i niårsalderen. Så da kan man på en side si at 14-årslag allerede er for sent. Men så skal man ha i bakhodet at FFK ikke har økonomi på høyde med Manchester United, og dermed ikke kan bedrive tilsvarende virksomhet. Da mener jeg man heller burde støtte opp under FFKs forsøk på å skape best mulig fotballspillere, for man vet jo ikke før man har prøvd.

Det er nemlig ikke uten grunn at slagordet til Wang er ´Rå på skole, rå på idrett´.

Videre nevner Karlsen at Trosvik mister sine beste spillere, og dette har stor innflytelse på de andre på laget. Dette er selvfølgelig leit for laget, men hva er best for den enkelte? Undertegnede mener det beste er å «fange opp» de beste tidlig, slik at de kan få matchet seg på best mulig nivå, for deretter å utvikle seg. For det å bli en god fotballspiller er et langt løp, og mange ting skal læres før man eventuelt blir proff. Blant annet skal tekniske, taktiske og fysiske komponenter utvikles, og hva er vel bedre enn at dette skjer i FFK-regi, og dermed på en best og mest mulig kompetent måte. For i FFK har man massevis av kunnskap til rådighet, noe som selvfølgelig kommer den enkelte utøver til gode.

Når vi først er inne på dette med best mulig utvikling, er det viktig å få med seg at det etter alle solemerker er et bredere treningsregime og en bedre struktur i FFK enn det er i en breddeklubb. I en breddeklubb har muligens ikke treneren god nok kompetanse for å sørge for at de beste spillerne får den hverdagen de fortjener. Det er nemlig ikke sånn at det bare skal tilpasses dem som henger etter, det må jo være lov å være god også. Dermed er FFK G14 et godt tilbud, til de beste, om de måtte ønske det. Man kan jo også takke høflig nei, bare så det er sagt.

Dessuten viser FFK med sin satsing på morgendagens helter at de tar spillerutvikling på høyeste alvor. Lenge har jeg selv vært vitne til og hørt, at det brukes for få lokale spillere i FFKs A-lag. Så når da klubben begynner å ta tak i utøverne mens de er unge, vil dette med tiden være positivt for Fredrikstad-publikummet. For få ting gleder FFK-fansen mer enn å se en ung Anas Farah og Thomas Rekdal i aksjon på stadion. Unge lokale guttær, som går i krigen for klubben. For øvrig trener begge disse med utenlandske klubber om dagen, og de har begge lenge vært en del av FFK-systemet og Wang. Dermed er vel ikke FFK og Wang så kyniske som du skal ha det til?

Når det gjelder Wang er det viktig å få frem at dette er et alternativ til den offentlige skole. Det er ment som et supplement til det offentlige, for at elevene skal få det best mulig, og det er jo ønskelig, eller hva Karlsen? Wang tilbyr en unik mulighet for dem som måtte ønske det, og gir oss unge håpefulle en måte å kombinere idrett og skole på. Det er nemlig ikke uten grunn at slagordet til Wang er «Rå på skole, rå på idrett.»

Når vi er inne på Wang, så vil jeg gjerne få ryddet litt opp i en av påstandene du kom med. For det at Wang-elever er «ekvivalenten til en cocktail av sølvguttene og Ten Sing», er direkte smakløst, og feil. Jeg er selv elev ved Wang toppidrett, og kan bekrefte at dette ikke stemmer. Jeg vil gjerne invitere deg til å ta turen innom en dag, for en hyggelig prat og en kopp kaffe. Så kan du se med egne øyne at elevmassen er mer nyansert enn som så.

Kommentarer til denne saken