Advarer mot å kutte ut Visit Fredrikstad og Hvaler

Den jobben staben i Visit Fredrikstad & Hvaler gjør en  jobb for å promotere distriktet er den 6. største byen i Norge verdig, heter det fra Paolo Martini.

Den jobben staben i Visit Fredrikstad & Hvaler gjør en jobb for å promotere distriktet er den 6. største byen i Norge verdig, heter det fra Paolo Martini. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Paolo Martini, Studium Actoris, mener det er helt feil å vrake Visit Fredrikstad og Hvaler: – Det har blitt et profesjonelt og kraftig verktøy for å gjøre Fredrikstad til en ettertraktet og velrenommert destinasjon for turist- og kulturnæring! Saken behandles i formannskapet nå, torsdag.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære politikere,

Det er med stor vantro og overraskelse at vi leser i Fredriksstad Blad om rådmannens forslag om å «kassere» Visit Fredrikstad og Hvaler for at kommunale ansatte skal ta over denne organisasjonens oppgaver. Vantro, ikke fordi vi ikke har tro på at kommunen kunne takle disse oppgavene, men fordi etter vår mening en slik avgjørelse peker i et en stikk motsatt retning enn Fredrikstads visjon («Den lille verdensbyen»), Byutviklings- og kulturplanens inspirerende innhold samt strategien med å være vertskapsby for vellykkede arrangementer som Kulturnatt og Tall Ships Races peker imot.

Konsekvensene av et slikt «dobbelt signal» som Fredrikstad kommune med dette vil sende til sine innbyggere, kan være katastrofale både økonomisk og utviklingsmessig. Dobbelt signal fordi, der hvor alle pilene i kommunale planer peker mot en riktig håndtering av byens forventede fremtidige ekspansjon (100.000,- innbyggere i 2030 er prognosen, om vi ikke husker feil), ved å forsterke alle strukturene som vil ta imot denne «bølgen» med nye innflyttere (utbygging av nye skoler, helsehus, nytt regionteater, støtte til det frie scenekunstmiljøet og kulturprogram for barn og unge, dobbeltspor på vei og toglinje, utbygging av nye leilighetskomplekser for å øke bosettningskapasiteten etc), peker en slik avgjørelse heller i retningen av å innskrenke byens mulighet for å utvikle seg som en verdig destinasjon for turistnæringen.

Studium Actoris er et internasjonalt scenekunstensemble hvis eksistens baserer seg ikke kun på egen kunstnerisk kvalitet, men også på samarbeid med andre profesjonelle institusjoner som er tilgjengelig lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Uten disse, ingen Studium Actoris. Det vet vi. For i hele niår før vi flyttet til Fredrikstad opererte vi alene med den konsekvensen at, til tross for vår anerkjente kunstneriske kvalitet, så greide vi ikke å løfte kompaniets økonomi til et nivå til å bli bærekraftig for oss medvirkende. Det ble først i 1997, med vår etablering i Fredrikstad, og da vi begynte å samarbeide konsekvent med den lokale kulturnæring, at bedriftens økonomi fikk seg et skikkelig løft!

Studium Actoris har samarbeidet med Visit Fredrikstad og Hvaler (da kalt Opplev Fredrikstad) siden dets etablering i 2003. Vi husker før da, at Fredrikstads Turistkontor var plassert ved inngangen til Gamlebyen, og hadde knappe midler til å håndtere «turisttrøkket» som presset på hver sommer når turister fra hele Europa kom til Gamle Fredrikstad.

Vårt første samarbeid med Visit Fredrikstad og Hvaler ble å arrangere gatefestivalen Folk i Gata - i samarbeid med Østfold kunstnersenter og massevis av andre lokale kulturorganisasjoner og arrangører (Kulturskolen, Fredrikstad Kino, St. Croix-huset, Fredrikstad idrettsråd, kun for å nevne noen få). Festivalen eksisterte i fem år og hadde ca 3000-5000 publikummere i løpet av de tre dagene festivalen varte. Noen av butikkene i gågata fordoblet sine inntekter i løpet av disse dagene. Festivalen fylte gågata med internasjonale scenekunstnere, kunstverk fra lokale og nasjonale artister, toner fra kor og band og alt som hører til i en slik festival. Ellers var gågata tom. 2010 ble det siste festivalåret, men absolutt ikke vårt siste samarbeid med Visit Fredrikstad og Hvaler!

Fra da av så vi organisasjonen under ledelse av Maya Nilsen som tok stafettpinnen videre fra Ann-Jorid Pedersen, utvikle seg fra å løse oppgavene til et turistkontor, til å bli til et profesjonelt og kraftig verktøy for å forandre Fredrikstad til en ettertraktet og velrenommert destinasjon for turist- og kulturnæring, den 6. største byen i Norge verdig!

Visit Fredrikstad og Hvaler utviklet en egen evne til å kunne snakke med flere næringer, slik at kommunikasjonen mellom næringer som ellers ikke hadde snakket sammen ble flytende! Studium Actoris har i alle disse årene stadig benyttet seg av Visit Fredrikstad og Hvaler sin egenskap til å være en «parlør» mellom oss og, for eksempel, Høgskolen i Østfold, Borg Havn, Forsvarsbygg etc. Organisasjonen ble, sammen med Kulturkontoret i Fredrikstad, en av våre viktige samarbeidspartnere i utvikling av prosjekter som til slutt bragte til byen betydelig mer penger enn det byen brukte på Studium Actoris (faktisk hele 11.000.000 kroner de siste ti år, som ellers aldri hadde kommet til byen).

Det er derfor vi føler at vi ikke kan anbefale rådmannens forslag for dere politikere. Vi tror at konsekvensene av en slik avgjørelse må utredes nøye, inkludert konsekvenser for involverte næringer, slik som for Studium Actoris, før et endelig avgjørelse blir tatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.