Nytt museum for vikingeskipene. Må det ta tusen år til?

Tuneskipet, gjerne kalt Haugenskipet etter funnstedet på Haugen gård på Rolvsøy, er i dag å se på museet på Bygdø.

Tuneskipet, gjerne kalt Haugenskipet etter funnstedet på Haugen gård på Rolvsøy, er i dag å se på museet på Bygdø. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Roald Johansen ønsker at egen historieinteresse skal smitte når han argumenterer for at det haster med nytt museum til vikingeskipene.

DEL

Leserbrev

Nylig ble befolkningen i Østfold, eller Østre Viken om man vil, inspirert av den nyhet at et fjerde vikingeskip ble oppdaget i en gravhaug ved Halden. På samme tid roper sakkyndige personer et varsku om trange og uegnede fasiliteter for de tre nasjonalskattene på Bygdø: Oseberg-, Gokstad- og Tuneskipet. I sine lønnkammer har allvitere ferdigstilt prosjektorganisasjonen, tomt, pengebeløp, men mangler kraft og vilje til å trykke på budsjettknapp go:

Å sette opp det største norske nasjonalmonument krever kanskje for mye av et menneske, eller er ikke Bygdø rette stedet?

Å bruke den sterkt trafikkerte veien til Norges mest kjente vikingefunn er en dårlig løsning. Trafikken på Bygdø er enorm med sammenblanding av turgåere og utenlandske turister. Her må noe gjøres. Det er jo selve nasjonalmonumentet. 

Selve bygget er for trangt og smalt og gir liten plass til verdigjenstandene som ble funnet.

Før en vet ordet av det har driftige rogalendinger tatt over hele flyttelasset og plassert skipene i montre i Hafrsfjord. Husk Rettedal og oljå. 

Og hvorfor ikke? Hafrsfjord navnet står seg godt i samtale om rikssamlingen. Eller kanskje i en av Viken byene Tønsberg, Horten, Fredrikstad eller Halden?

Uansett. Arbeidet med nytt hus til skipene må komme i gang, så får heller skulpturer i Bjørvika vente.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags