Kan Viken kopiere sangsuksessen «Trønder»?

«Helena» fra tv-serien Heimebane er med å fronte trønderidentiten i sangen som har gått som en farsott i den samlede Trøndelag fylkeskommune. Sangen kan spilles av nede i teksten, ikke fra dette bildet. Bilde fra nrk.no

«Helena» fra tv-serien Heimebane er med å fronte trønderidentiten i sangen som har gått som en farsott i den samlede Trøndelag fylkeskommune. Sangen kan spilles av nede i teksten, ikke fra dette bildet. Bilde fra nrk.no

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hva skal gjøre Viken til et sammensatt og sammenslått drømmelag? Anders Holstad Lilleng mener det skal godt gjøres for Viken å skape en felles identitet som i det sammenslåtte Trøndelag.

DEL

Kronikk
Om to år er Østfold historie. Da blir vi en del av Viken fylkeskommune.

Viken var i middelalderen samlingsnavn på de norske landskapene omkring Oslofjorden og Skagerrak; Ranríki (landet fra Svinesund til Uddevalla), Vingulmǫrk (Østfold, Follo, Oslo, Asker, Bærum, Røyken og Hurum, og en periode også Eiker og Lier), Vestfold og Grenland.

Dessuten er vikske mål betegnelsen for dialektene i Østfold, Vestfold og Grenland, samt at noen forskere også regner nedre Buskerud med Ringerike, Romerike og Oslo til vikværsk.

Dermed er vi allerede vikværinger, så det nye fylkesnavnet er i bunn og grunn ikke så dumt.

Sør- og Nord-Trøndelag har nylig vært gjennom en lignende, men dog langt mer logisk, fylkessammenslåing.

Forrige uke kom selve kronen på verket: den rørende og herlige «Trønder», skrevet av Mads Bones og Kyrre Havdal, to av skaperne bak de komiske knallsuksessene «Slaget på Testiklestad», «Juleevangeliet – the Smash Hit Musical» og «Rai-Rai i Sherwoodskogen». I skrivende stund er musikkvideoen blitt vist over 745.000 ganger.

I 2020 er det Østfold, Akershus og Buskerud som skal samles. Vil vikværingene synge om fylkessammenslåingen?

Ikke umulig. Og det kan bli et mageplask uten like. Det er komisk og musikalsk teft, blandet med en tilnærming til tema gjort i største alvor, som har gjort «Trønder» til en suksess.

En låt om fylkessammenslåing kunne fort endt i selvforherligende vås. Det var nok flere som forventet en rockelåt à la Jan Bøhler da de trykket på play forrige uke.

Men så handler «Trønder» heller egentlig ikke om fylkessammenslåingen.

«Trønder» handler om å være et menneske, om å ha hodet for mange plasser, om å følge for mange kompass, om å falle og reise seg igjen, om å drømme seg bort og å bli ved sin lest. Som selgeren av «Sorgenfri» (Trondheims «=Fredrikstad») synger: «Om æ ha famla gæli av sted, e æ her, æ e med.»

«Trønder» handler om å stå sammen og bli større, at å flytte grenser handler om å tørre, at man må våge å stå sammen som man er. «Trønder» handler om alle som gjør fylket til en mangfoldig stjernehimmel.

Fylkessammenslåingen er i sangen et bilde på det sammensatte og sammenslåtte drømmelaget, slik det lyder i refrenget. Den handler egentlig ikke om sammenslåingen.

Men hvem er Akershus og Buskerud? Det vet de nok godt de som bor og bestemmer der. Også de er hvert sitt «vi». Men «de» er ikke «oss». «Vi» er Østfold. «De» er noen andre.

Selv om trønderne var delt i nord og sør frem til nyttår, hadde de et «vi» å samle seg rundt. De var trøndere.

Østfold er også et «vi». Østfold er industrihistorie, revygullalder, fotballstolthet, 1016, verdens mest avanserte bioraffineri, Nordens best bevarte festningsby, en av landets mest spektakulære kulturarenaer, et folk som heller brente byen ned enn at svenskene skulle få ta den, og for ikke å glemme, landets flotteste bygd, plassert oppe på raet.

Å være østfolding er å være kær over den man er og stedet man kommer fra. Å være østfolding er å være livsnytende, levende og litt skeptisk til det som er nytt. Å være østfolding er å fnyse av andres nedverdigende karakteristikker av dialekten og fylket.

Men hvem er Akershus og Buskerud? Det vet de nok godt de som bor og bestemmer der. Også de er hvert sitt «vi». Men «de» er ikke «oss». «Vi» er Østfold. «De» er noen andre.

«Trønder» handler om Trøndelags identitet. De er trøndere. En traust, treg, men også mangfoldig stjernehimmel. Dermed kan de uten store problemer samles til ett Trøndelag.

Hva skal så bli Vikens identitet? Den polske sosiologen Zygmunt Bauman beskrev identitet som «noe som må bli oppfunnet snarere enn oppdaget, som målet for en anstrengelse, ‘et formål’, noe man må bygge fra grunnen av eller velge fra et sett med alternative tilbud og deretter kjempe for og beskytte gjennom ytterligere kamp.»

Det vil gå en neve generasjoner før folkene i de tre fylkene vil kalle seg vikværinger og se på seg selv som ett. Men hva med generasjonene før det?

De trettifire fylkespolitikerne i fellesnemnden som skal bygge den nye fylkeskommunen, bør snarest komme i gang med å arbeide frem hva som skal være vår identitet etter 2020, om hva det er som skal gjøre vikværingene til et sammensatt og sammenslått drømmelag. Det bør finnes andres argumenter enn administrative og økonomiske. Hva er våre verdier? Hvem er vi?

Inntil det er løst, forblir «vi» et tvangsekteskap mellom «oss og dem». Da kan ikke Viken gjøre en «Trønder».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags