Gå til sidens hovedinnhold

Mangfold av linjer er bra tiltak mot dropout

Fredrik William Kveseth og Maria D. Imrik

Fredrik er politisk nestleder i AUF i Østfold og Maria er fylkesleder i AUF i Østfold

Artikkelen er over 3 år gammel

– For at færre elever skal miste motivasjon og færre skal droppe ut av videregående skole, må vi tilby et mangfold av skoletilbud – fordi ingen av oss er like, skriver Fredrik William Kveseth og Maria D. Imrik i Østfold AUF.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kunnskap er det viktigste vi kan bruke penger på i vårt samfunn. At folk får en utdanning og kompetanse de kan bruke for å bygge landet og ruste vårt samfunn for fremtiden er avgjørende om vi skal ha ressurser vi kan skape og dele sammen.

I fylkesrådmannens forslag til skolebruksplan for perioden 2018-2027, ble det innstilt på å avvikle flere linjer på den videregående skolen i Østfold i tillegg til å flytte mange linjer fra en kommune til en annen. Dette forslaget reagerte AUF sterkt på og det med god grunn.

Det har seg nemlig slik at i Østfold har vi en situasjon hvor flere dropper ut av videregående skole enn landsgjennomsnittet. Vi tilbyr færre lærlingplasser enn landsgjennomsnittet og vi har et skoletilbud som kunne vært betydelig bedre. Å nedprioritere linjer som for eksempel IB og idrettslinja er derfor dårlig politikk.

Derfor er linjer som IB, idrettslinja, restaurant og matfag essensielle for at skolen i Østfold skal bli bedre.

For at færre elever skal miste motivasjon og færre skal droppe ut av videregående skole, må vi tilby et mangfold av skoletilbud – fordi ingen av oss er like. Vi har ulike interesser og drømmer, men vi skal fremdeles ha like muligheter. Derfor er linjer som IB, idrettslinja, restaurant og matfag essensielle for at skolen i Østfold skal bli bedre. Vi vet at etterspørselen etter disse linjene er store. Og hva kommer til å skje når det offentlige ikke klarer å nå det tilbudet? Jo, fremveksten av privatskoler kommer til å være større, og mulighetene og målene om lik utdanning uavhengig om du er direktørdatteren eller arbeidersønnen kommer til å bli mindre.

Fylkesrådmannen begrunnet sine forslag med at det var et lavt søkertall. AUF er glad over at Østfold Arbeiderparti satte foten ned og innstilte på å bevare linjene slik de er i dag. For når søkertallene er lave – så handler det om å øke rekrutteringen og markedsføringen, og det er nettopp det som er planen fremover nå.

I dag er vi stolte AUF-ere. Det er i en tid som denne, med lave søkertall og lite motivasjon blant elevene at vi trenger politikere som tar ungdom og deres utdanning på alvor. Og de politikerne finner vi i Arbeiderpartiet. 

Kommentarer til denne saken