Et kynisk system tar fra deg retten til å velge hvor du vil gå på skole

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det viktigste valget i ungdomstiden overlates til et byråkratisk og kynisk system som først og fremst lar postnummeret ditt og ikke dine egne interesser velge hvor du skal gå på skole, skriver Rolf-Jonas Ringen Kristiansen, leder i Østfold Unge Høyre.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Retten til selv å bestemme hvor man skal gå på skole er viktigere enn fylkeskommunens rett til å bestemme det for deg.

I den blågrønne regjeringsplattformen slås det fast at Høyre, Frp og Venstre vil arbeide for å innføre fritt skolevalg i alle fylker. Retten til fritt skolevalg er ikke bare viktig ut fra praktiske hensyn, det er også et prinsipielt spørsmål hvorvidt det er du selv eller fylkeskommunen som skal ta et av de viktigste valgene i ditt eget liv.

Hvor du vil gå skole handler om mange ting. Det handler selvsagt om hvilken linje du vil gå og retningen videre i studieløpet eller arbeidslivet. Det kan handle om hvor vennene dine går, hvor de som mobbet deg på ungdomsskolen vil gå, hvor langt det er til skolen, hvilken profil og muligheter skolen gir og skolemiljøet. Det er i det hele tatt mange avveininger som må tas. Alle disse vurderingene mener vi du gjør best selv og ikke fylkeskommunen.

Selvsagt kan fylkeskommunen ha helt legitime argumenter for sin – tidvis rigide – inndeling av skolekretser og opplæringsregioner. Det handler om elevtall, økonomi, klassestørrelse, ressurser og mye annet. Likevel er det noe paradoksalt med at det viktigste valget i ungdomstiden overlates til et byråkratisk og kynisk system som først og fremst lar postnummeret ditt og ikke dine egne interesser velge hvor du skal gå på skole. Særlig all den tid vi har fritt behandlingsvalg, fritt valg av høyere utdanning og fritt bytte av fastlege for å nevne noe.

Dette er nok en påminnelse om at systemet må tilpasses mennesker og ikke menneskene til systemet.

Et av argumentene som fremføres hyppigst av motstandere mot fritt skolevalg, er en frykt for storstilt masseflukt vekk fra sin lokale skole, eller at elever blir fortrengt og tvunget til å bytte skole. Det faktum at fritt skolevalg allerede finnes i mange fylker – uten problemer – virker å ha liten effekt på argumentet.

Det som derimot er rimelig håpløst er alle eksemplene på elever som tilfeldigvis bor akkurat på grensen til en skolekrets, og som dermed tvinges til å gå på en skole fremfor en annen på tross av at alle vennene skal til den andre skolen, og at den skolen de tvinges inn på verken tilbyr de valgfagene eller spesialiseringene man ønsker å ta. Dette er nok en påminnelse om at systemet må tilpasses mennesker og ikke menneskene til systemet.

Til slutt er skolevalget dypest sett et personlig valg som hver enkelt elev må få ta på egne premisser. Derfor er det viktig å ha en rett til å søke seg til den videregående skolen man aller helst vil, selv om det ikke nødvendigvis er noen garanti for at man kommer inn. Det bør alltid være eleven selv og ikke postnummeret som avgjør skolevalget.

Rolf-Jonas Ringen Kristiansen

Fylkesleder Østfold Unge Høyre

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.