Vi bør ha sprøyterom i Fredrikstad

Nikolai Nyberg Skovly mener dette kan skje skje tryggere og med mer verdighet i et sprøyterom.

Nikolai Nyberg Skovly mener dette kan skje skje tryggere og med mer verdighet i et sprøyterom. Foto:

Av

«Brukerne føler seg trygge, verdigheten deres blir mer ivaretatt. Samtidig slipper lokalbefolkningen å være redde for sprøytespisser.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sprøyterommet i Oslo og Bergen har vært en stor suksess, hvorfor ikke få dette i Fredrikstad også? Fredrikstad er en veldig vakker by, men i de mørke krikene og krokene av vår fine plankeby sliter en del mennesker med rus. I 2011 var det rundt 2500 rusmisbrukere i Fredrikstad og rundt 78.000 sprøyter ble delt ut av feltpleien.

Fredrikstad har alltid hatt en subkultur som er ganske typisk for enhver storby, men fokuset mitt er på Fredrikstad. Jeg er født i Fredrikstad, jeg har kanskje ikke bod her hele livet, men jeg har alltid sett på meg selv som en patriot. Uansett hvor jeg bodde var Fredrikstad alltid byen min. Da jeg flyttet hit, vanket jeg i utkanten av miljøene som oppstår rundt narkotikamisbruk.

Det som overrasket meg mest med dette miljøet, var hvor åpent det var. Hvis du måtte gjennom parkeringshuset for å komme til byen, så var sjansen for at du møtte et par narkomane som satte sprøyte ganske stor. Rus er aldri, og har aldri vært, et kriminelt problem. Det er et helseproblem, derfor bør vi gi våre narkomane et trygt sted og være der de kan bli hørt og ikke forfulgt.

Suksessen med sprøyterommet i Bergen og Oslo burde vært nok til å overbevise resten av storbyene om å gi tilbud om dette til narkomane overalt. Brukerne føler seg trygge, verdigheten deres blir mer ivaretatt. Samtidig slipper lokalbefolkningen å være redde for sprøytespisser. Man vil heller ikke at barn skal bli eksponert for brukere som åpenlyst setter sprøyter.

Oppfordring til trygg bruk av narkotika fungerer bedre enn det totalforbudet vi har i dag. Dette ser vi på overdoseratio og rekruttering til disse miljøene. Målet burde være minst mulig bruk, men at de som bruker fortjener et trygt og verdig miljø å sette sine skudd, eller røyke sin heroin i. Fredrikstad har fått skryt i artikkelen fra Fredriksstad Blad der en tidligere narkoman sier at dette er det beste stedet han har bodd i forhold til rask hjelp fra kommunen.

Men uansett hvor flinke vi er kan vi alltid bli bedre. En fordel med sprøyterom vi alle kan stå bak, er færre narkomane som går rundt og setter skudd i byen. Det hadde ført til et tryggere og mer komfortabelt bybilde for vår befolkning. Vi i Fredrikstad fortjener det. Våre narkomane fortjener all hjelpen de kan få. Hvis du hadde hatt et familiemedlem med et alkoholproblem, ville du forventet at staten skulle forfulgt ham/henne med bøter og fengsel?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken