Gå til sidens hovedinnhold

Utgifter til brannsikkerhet ble asylmottakets skjebne

Artikkelen er over 5 år gammel

Da nedleggelsen av Veumalleen asylmottak ble markert tirsdag, fremførte Bendix Jørgensen fra Norsk Folkehjelp denne talen på vegne av tidligere mottaksleder Per Bertelsen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var med stor sorg jeg i september mottok informasjonen om at Veumalleen asylmottak skal legges ned i slutten av dette året.

La meg si det med en gang: Dette er en gal beslutning basert på kortsiktig økonomisk tenkning og inkompetanse.

Les også: Holder avslutningsfest for asylsøkerne på Veumalléen

Veumalleen asylmottak har alltid hatt en god klang, både i forhold til lokalsamfunn, og myndigheter. Siden oppstarten i 2002 har UDI vist til Veumalleen som et veldrevet mottak som er godt integrert i sitt lokalsamfunn. Dette har også gitt seg utsalg i positive tilbakemeldinger på tilsyn gjennom mange år.

Jeg har selv hatt gleder av å være leder i nesten ti år. Takket være dedikerte medarbeidere, godt samarbeid med huseier Ren Såpeindustri og lokale og sentrale myndigheter har denne arbeidsplassen vært særdeles meningsfull. Samtidig vet alle som jobber med mennesker i en vanskelig livssituasjon at det også kan være utfordrende.

For meg er det et stort paradoks at våre myndigheter nå har valgt å legge ned Veumalleen asylmottak. Jeg har fått brakt på det rene at det kun er ett kriterium som ligger til grunn for denne avgjørelsen, nemlig økonomi.

Sist gang det ble forhandlet frem en ny driftsavtale for Norsk Folkehjelp og Veumalleen på den ene siden og Utlendingsdirektoratet på den andre siden, var det flere kriterier som lå til grunn, nemlig sikkerhet, lokalsamfunnsarbeid, faglighet og økonomi. 

For å ivareta brannsikkerheten for beboere og ansatte ble det pålagt å installere overrislingsanlegg. Sammen med huseier, Ren Såpeindustri, strakk alle parter seg langt for å få en ny driftsavtale i havn. Det var mange gode krefter som ville at Veumalleen skulle overleve disse forhandlingene. Og vi lyktes.

Nytt overrislingsanlegg ble installert. Husleien ble derfor nødvendigvis noe dyrere. Når nå våre sentrale myndigheter har pålagt UDI å legge ned asylmottak bruker de kun ett kriterium nemlig økonomi. Dessverre kommer Veumalleen asylmottak dårlig ut fordi sikkerhet for beboere og ansatte er prioritert.

Brannsikkerhet for beboere og ansatte ble Veumalleen asylmottaks skjebne.

Nå må mennesker på flukt betale prisen og flytte til andre mottak som er billigere, kanskje på bekostning av sikkerheten? Nedleggelsen av Veumalleen asylmottak er nok et eksempel på hvordan våre sentrale myndigheter behandler mennesker på flukt.

De samfunnsmessige kostnadene med å legge ned veldrevne mottak blir til stadighet glemt.

Ved å flytte sårbare personer som pakkepost, mennesker som allerede har opplevd nok, skapes nye frustrasjoner og utfordringer. Dette blir utfordringer som i sin tid må repareres av de kommunene som bosetter.  Beboerne på Veumalleen asylmottak trenger stabilitet og forutsigbarhet som alle andre.

En trist dag for beboere, en trist dag for ansatte, en trist dag for Norsk Folkehjelp og en trist dag for Fredrikstad. Uansett hav som skjer kan jeg ikke annen enn å ønske alle lykke til hvor hen dere nå måtte havne.

Les også

Et tap for Fredrikstad at asylmottaket legges ned

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.