Gi bort båtvrakene på Torp for å ta vare på dem

Båtene, her den største av dem, er ikke noe vakkert syn der de ligger mellom Torp Bruk og Selbak båthavn, godt synlig fra Glommastien.

Båtene, her den største av dem, er ikke noe vakkert syn der de ligger mellom Torp Bruk og Selbak båthavn, godt synlig fra Glommastien. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gunnar Falck presenterer en løsning for de verneverdige gamle båtene på Torp som eieren ikke klarer å ta vare på.

DEL

Leserbrev

Jeg viser til førstesideoppslag og artikkel om båtvrakene på Torp i FB 24.04, som tilsynelatende befinner seg i en håpløs situasjon. Jeg vil på ingen måte snakke stygt om Glommen Veteranbåtlag eller båtenes nåværende eier, men det er kanskje noen her som ikke har sett alle muligheter?

Følgende alternativer, som ikke er nevnt i artikkelen, bør i alle fall vurderes:

1) Gi bort båtene, gratis, til den danske interessenten. Da er det ikke salg, og kan gjennomføres lovlig. Det triste med dette er at båtene havner ut av landet.

Derfor alternativ 2): Gi bort båtene – eller selg dem for en symbolsk sum – til Fartøyvernsenteret på Isegran! Dette er et fullverdig fagmiljø, med både profesjonell arbeidskraft og amatører/frivillige, som vil kunne danne trygge rammer rundt, og fremdrift i, prosjektet med å pusse opp båtene til tipp topp stand.

Jazz, gamle båtær og ælvedeltaer hører sammen! Båten klapper til kai på Skjærhalden, og folk danser på brygga. Det lokale tradbandet sørger for tonene!

Og lag et ungdomsprosjekt av det! Få tak i de barna/ungdommene som gjør hærverk der (jeg er sikker på at lokalt politi, skolefolk osv. vet hvem de er), og la dem være med på oppussingsarbeidet – mot straffrihet, selvsagt. En vinn-vinn-situasjon! (Og dessuten: ungdommene er der om natta, står det – hvor er foreldrene? Det er kanskje lettere å finne ungdommene enn foreldrene i denne situasjonen…?)

Finansiering?
Vel, fartøyvernsenteret har jo sitt budsjett allerede. En ev. frittstående søker (Glommen Veteranbåtlag?) bør i tillegg kunne søke kommunen, fylkeskommunen/-antikvaren og riksantikvaren – og private rikinger! For eksempel bør jo Terje Høili snart kunne «hjernevaskes» til også å støtte kultur (-minnevern), og ikke bare fotball!

Et drømmesyn ...

Når båtene er ferdig pusset opp, kan de leies ut til charter, med inntekten delt mellom fartøyvernsenteret og veteranbåtlaget!
Tenk dere så en glødende, vindstille junikveld mens «FURU» lunkær nedover elva for 1/3 maskin, nypusset og fin – med musikk om bord... Jazz, gamle båtær og ælvedeltaer hører sammen! Båten klapper til kai på Skjærhalden, og folk danser på brygga. Det lokale tradbandet sørger for tonene!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags