Gå til sidens hovedinnhold

Noen sandkorn vil hindre ulykker

Artikkelen er over 4 år gammel

Marianne Kristiansen: Det er svært glatt rundt omkring på våre småveier, og det ser ikke ut som kommunen tar seg råd til å strø i år.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En episode i høst har brent seg fast på netthinna mi.  Det var glatt som vi har det i disse dager, og en ung mann uten refleks var på vei til skolen en tidlig morgen. Ikke ett sandkorn var å se på veien, og i en blankpolert, bratt   nedoverbakke blir da selv den beste bilist sjanseløs når bilen begynner å skli.  Jeg klarte takk og lov å styre unna, men det var mer enn flaks at dette gikk bra. Skrekken sitter der fortsatt…

Nå er vi der igjen. Det er svært glatt rundt omkring på våre småveier, og det ser ikke ut som kommunen tar seg råd til å strø i år.  Nå har det jo så langt vært en fin vinter når det gjelder snømåking, så det må vel kunne gå an å kreve at kommunen følger opp med noen sandkorn på ekstreme dager slik vi har hatt det flere ganger siste uke?

Visst koster det noen kroner å sende ut mannskap i helger og på kvelder, men det må vel strengt tatt kunne sees i forhold til kostnader på lårbensbrudd og alvorlige ulykker?

Reaksjoner har jeg også fått om at sandkasser rundt om står tomme for sand. Om så er, bør vel også disse fylles opp for å hindre ulykker?

Visst koster det noen kroner å sende ut mannskap i helger og på kvelder, men det må vel strengt tatt kunne sees i forhold til kostnader på lårbensbrudd og alvorlige ulykker? Rundt 4000 kroner er for eksempel døgnprisen på et sykehusopphold, så det koster jo det også, i tillegg til den rent menneskelige belastningen skader fører med seg.

Min bønn er altså at folket - gammel som ung - skal få komme seg trygt ut også vinterstid. Det må strøs tidlig på dagen når folk skal på jobb, og noen sandkorn må kastes ut på våre småveier for å hindre alvorlige ulykker.

Kanskje må man også åpne veier som er stengt sommerstid. Stikkveien mellom Bregneveien og Råkollveien på Rolvsøy er et eksempel på det siste. Av sikkerhetsmessige grunner har stikkveien tidligere vært åpen for kjøring i vintermånedene, men de to siste år har beboerne blitt tvunget til å kjøre ned en bratt, isbelagt vei på vinteren.

Så farlig oppleves faktisk situasjonen på Rolvsøy at mange velger å kjøre ulovlig over det som nå har blitt gangvei. Slik er det sikkert rundt om andre steder i kommunen også. Man skal vel ikke bli tvunget til å begå lovbrudd for å føle sikkerhet?

Les også

– Magnesiumklorid gjorde veien farlig glatt

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.