Byutvikling til terningkast seks på Værste

– Værstetorvet inneholder boliger, kontorer og handel, i tillegg til flere gode byrom. Grepet vil være det største enkeltprosjektet i Fredrikstad i moderne tid, skriver Haabeth.

– Værstetorvet inneholder boliger, kontorer og handel, i tillegg til flere gode byrom. Grepet vil være det største enkeltprosjektet i Fredrikstad i moderne tid, skriver Haabeth. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesordfører Ole Haabeth på 20-årsdagen for hjemkjøpet av FMV-området: – Å ha så attraktive områder som Værste i bykjernen er av uvurderlig betydning for Fredrikstad.

DEL

Kronikk

Et nedlagt verksted har blitt en av Østfolds mest attraktive bydeler. På Værste-området har vi gjennom tjue år opplevd en byutvikling som er enestående. For 20 år siden ble første del av et nytt kapittel i Fredrikstad og Østfolds stolte historie skrevet.

Fredrikstad Mekaniske Verksted var på begynnelsen av 1900-tallet en av Norges største arbeidsplasser. For Fredrikstad og Østfold-samfunnet har verkstedet hatt enorm stor historisk betydning. I Fredrikstad kjenner «alle» noen som har jobbet på FMV. Det smertet mange i 1987 da verkstedet ble nedlagt. Arealet som da ble liggende brakk var dobbelt så stort som Aker Brygge i Oslo. Det var utvilsomt et trist skue. Men heldigvis var det lysere tider i vente.

For i desember 1998 solgte Kværner Eiendom AS det meste av tomter og bygninger tilknyttet det gamle industriområdet. Oppkjøper var det nystartede selskapet Værste AS, som besto av lokale eiere og investorer. Resten er et stykke byutviklingshistorie som er enestående.

I sum gjør alt dette Værste-området til en viktig premissleverandør for Østfolds samfunnsutvikling.

I dag er Værste-området selve indrefileten i Fredrikstads bykjerne, og et av Østfolds aller flotteste og viktigste byområder. Området er en naturlig forlengelse av sentrum og er lett tilgjengelig for innbyggerne. Her finner vi bomiljøer, næringsliv, helsehus, forskningsmiljøer, idretts- og kulturarenaer. Her lever mennesker livene sine, også utenom arbeidstid. Også dette har blitt lagt godt til rette for. For noen år siden åpnet for eksempel Værstestien, en tursti som har funksjon som både sykkelvei, turvei, trimløype og kulturlandskap.

I sum gjør alt dette Værste-området til en viktig premissleverandør for Østfolds samfunnsutvikling. Et regionalt tyngdepunkt for ut­danning, kultur og idrett, helse og teknologi, som Værste AS skriver på egne sider.

Fredrikstad er en av Norges største byer, og befolkningsveksten går raskere enn landsgjennomsnittet. I et slikt perspektiv må sentrumskjernen utvides. Da er det av uvurderlig verdi for byer og fylker å vise til så attraktive områder i bykjernen som Værste representerer. Det å ha sentrumsnære arealer hvor det ligger til rette for utvikling, bidrar til et attraktivt sentrum, og til fortetting i tråd med nasjonale føringer og klimamålsettinger.

Men det har ikke kommet av seg selv. Jeg var varaordfører i Fredrikstad kommune i 1998, og vi hadde naturligvis tett dialog med de nye eierne. Vi lot oss imponere over hvor klokt de jobbet, og at de helt fra start av signaliserte at de tenkte byutvikling i et svært langsiktig perspektiv. En rekke enkeltpersoner gjorde en stor innsats, men jeg må spesielt nevne Øivind Aspeng. Han bidro sterkt til at det ble samlet en lokal investorgruppe som var i stand til å kjøpe hele byområdet. Det var helt avgjørende, og noe vi i Fredrikstad kommune var veldig opptatt av.

For videre utvikling vil det være essensielt at det fortsatt kun er to eiere – Værste As og Jotne.

Et eksempel på den helhetlige, langsiktige tankegangen er det pågående byutviklingsprosjektet Værstetorvet. Prosjektet inneholder boliger, kontorer og handel, i tillegg til flere gode byrom. Grepet vil være det største enkeltprosjektet i Fredrikstad i moderne tid, og har som mål å bidra til et større, mer levende og mer urbant bysentrum.

Fremtiden er med andre ord lys. Slik tidligere generasjoner med god grunn var stolte av verksted-områdets betydning for Fredrikstad og Østfold-samfunnet, kan også fremtidige Fredrikstad-innbyggere med rette være stolte av bydelen. Det er i dag flere arbeidsplasser i området enn hva som var tilfellet i FMVs storhetstid.

Det vi har sett de siste tjue årene har vært byutvikling til terningkast seks.

Til Værste AS er det bare å si gratulerer med dagen. Og tusen takk.

Ole Haabeth

Fylkesordfører og daværende varaordfører i Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags