Truls Velgaard og store forhåpninger til datalagring

Sivilarkitekt Jarl Ture Vormdal i Griff Arkitektur viste en skisse for en mulig utforming av datalagringssenter i Åsgårdfjellet da planen ble presentert i forrige uke. Tormod Tunby kommer med det han kaller «en ubehagelig sannhet» om prosjektet.

Sivilarkitekt Jarl Ture Vormdal i Griff Arkitektur viste en skisse for en mulig utforming av datalagringssenter i Åsgårdfjellet da planen ble presentert i forrige uke. Tormod Tunby kommer med det han kaller «en ubehagelig sannhet» om prosjektet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tormod Tunby har funnet opplysninger om at store gassdrevne generatorer skal gi strøm til datalagringssenteret på Kråkerøy. Skepsisen til støy og utslipp er adressert til Truls Velgaard, Høyre, som er begeistret for planene.

DEL

Leserbrev

Jeg tillater meg å komme med en ubehagelig sannhet. Nyhetssaken «Har store forhåpninger til datalagring på Værste» avslutter med følgende: «Fylkestinget i Østfold vil legge til rette for datalagringssentre nær de store energiknutepunktene på Hasle i Varteig og ved Tegneby utenfor Moss. Disse stedene er valgt ut fra kunnskapen om at datasentre trenger store mengder energi. Senteret i Åsgårdfjellet bygger på en annen løsning.»

Og denne løsningen er minst 25 stykker gassdrevne motorgeneratorer, hver på 13600 hestekrefter for å generere minst 250 MW. Til sammenligning gir Sarpefossen maksimalt 142 MW. Dette baserer jeg blant annet på følgende på nettsiden datacenterdynamics.com.

Motorstøyen vil høres i nærheten, men det som vil monne er at totalt CO2-utslipp i Fredrikstad øker fra 370.000 tonn til 12.000.000 tonn. Det er mer enn tredobling. Det kan ikke kompenseres selv om alle fyrer med strøm og kjører elektrisk, samtidig som både industri og landbruk legges ned.

Om størrelsen på utslippene basere jeg meg på vedlagt informasjon (pdf-dokument) fra Wärtsilä, som viser lavere CO2-utslipp enn et ordinært gassfyrt kraftverk. Størrelsesfordeling av svevestøv baserer jeg på en forskningsrapport som viser at ved gassfyrt motor er det smøreolje som bestemmer fordeling og mengde svevestøv. Som Wärtsilä viser har gassfyrte motorer langt lavere utslipp enn dieseldrevne motorer. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es5005973#

Kommunelegen kan nok uttale seg om hva 150 tonn svevestøv betyr, størrelse PM6-PM25 og med tyngdepunkt rundt PM10.

Det finnes imidlertid en løsning, når man husker at kraftverket på Mongstad er 280MW. Da må datalagringssenteret også inneholde en «Stoltenbergs månelanding» for å ta fjerne all CO2 fra fra utslippet. Og det tror jeg ikke at Power Systems Group Norway AS er i stand til.

Tormod Tunby

Ingeniør og Rødt-medlem

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags