Hva vil politikerne med varslersaken?

Er det en reell gransking av forvaltning, administrasjon og politisk praksis, spør representantene for Rødt Fredrikstad. På bildet, øverste administrative og politiske leder i Fredrikstad kommune, rådmann Ole Petter Finess og ordfører Jon-Ivar Nygård.

Er det en reell gransking av forvaltning, administrasjon og politisk praksis, spør representantene for Rødt Fredrikstad. På bildet, øverste administrative og politiske leder i Fredrikstad kommune, rådmann Ole Petter Finess og ordfører Jon-Ivar Nygård. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Hvilken gransking er det folk i Fredrikstad spytter 1,7 millioner kroner i kassa for? En reell granskning eller et spill for galleriet? Terje Syversen og Geir O. Adolfsen i Rødt Fredrikstad spør.

DEL

Leserbrev 

Det er et spørsmål som mange spør seg om. Etter en årelang føljetong etter at varslingssakene ble kjent, har det blitt foretatt flere politiske krumspring for å få kommunens indre liv i stabilt sideleie igjen. Bystyrets vedtak i fjor om å gjennomføre en ekstern gransking er nå inne i en avsluttende fase. Gransking er igangsatt, samtidig er det svært mye av det som har foregått som ikke omfattes av granskingen og som er den virkelige «nerven» i hele denne absurde saken.

Varslerne blir aktivt motarbeidet og har gjennom to år blitt offentlig mistrodd av kommunens ledelse. De holdes utafor informasjon om sine saker og får gjentatte ganger avvist sine innsynsbegjæringer. Innsyn i dokumenter som er absolutt avgjørende for å få fram bevis for deres kritikk av rådende forhold de opprinnelig varslet om.

Hva er det som gjør at hemmelighold fra toppledelse i kommunen og politisk ledelse er viktigere enn varslernes legitime rett til å bli tatt på alvor? Hva er det som gjør at det tillattes å bruke millionbeløp for å hindre innsyn? Hva er det som gjør at rådmannen, som er inhabil, har så mye informasjon om granskinga som pågår? I motsetning til varslerne som ustoppelig har bedt å få tilgang til hemmeligholdte dokumenter, de ikke får.

Er det ingen partier i opposisjon som stiller seg spørsmål om dette?

Per dags dato har varslerne ikke samtykket til å delta i arbeidet med granskinga. Hva er det som gjør det? Jo, helt enkelt at denne prosessen som nå pågår har intet med deres rettigheter eller interesser å gjøre. Det virker nærmest som det blir et resultat av en bestilling som gir det samme svar som å rette fingeren opp i lufta. Altså ingen avkledning av den ukultur som er bakteppe for hele forløpet. Ordfører toer sine hender og sier at han har hele bystyret bak vedtaket om gransking. 

Ja vel, men hvilken gransking er det folk i Fredrikstad spytter 1,7 millioner kroner i kassa for? Er det en reell gransking av forvaltning, administrasjon og politisk praksis, eller er det et spill for galleriet som skal berolige alle sjeler om at kommunen gjør sitt beste? Er granskingen en bestilt renvasking av de involverte i ledelsen? Hvis granskerne ikke finner tilstrekkelig dokumenterte bevis for at gjengjeldelse, mobbing og trakassering har skjedd, betyr det at det ikke har skjedd og at ledelsen er uskyldig? Når det også har kommet for en dag at dokumentasjon bevisst holdes unna varslerne og offentligheten og dermed sikkert også granskingen.

Er det ingen partier i opposisjon som stiller seg spørsmål om dette? Om habilitet, om hvem som har krølla til for seriøs saksbehandling, om hvem som har snakket sammen og som har hjulpet hverandre innen administrasjon og politisk hold for å «tette alle skalkeskjul». For den jevne mann og kvinne er dette innfløkt, ugjennomtrengelig og høyst lite opplyst. Nå er det på tide at folkevalgte av alle avskygninger har «tæl» til å stå opp og ta et oppgjør med denne liksom-prosessen som ikke er filla verdt.

Om to år skal dere velges av folk igjen. Hvilken kommuneledelse og hva slags demokratiutvikling vil dere hevde er viktig for Plankebyen om dere ikke viser deres ansvar som folkevalgte nå? Det første steget dere kan ta for å stille som verdige folkevalgtkandidater igjen, er at dere må slutte å være «tåkefyrster». Stå opp, si nei til formøter i komiteer, utvalg, formannskap og all annen «prate-sammen-kultur".

Sett dere inn i hva denne saken egentlig dreier seg om: Retten til å si i fra, retten til informasjon og innsyn, ja, folks rett til å få deltakelse og innflytelse i kommunens indre anliggende. Da har vi kommet et stykke på vei. Da kan vi klappe hverandre på skuldra og si at det er mer enn gratis ferge som gir oss honnør, stolthet og tro på at Fredrikstad er et godt sted å leve og bo. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags