Kommunen må åpne arkivene, granskerne må få all informasjon

Av

– Det fremkommer i media at kommunen bruker mye ressurser for å komme varslerne til «livs». Dersom det er korrekt, er jeg forundret og ikke minst skuffet, skriver Oddbjørn Pedersen.

DEL

Leserbrev 

Hva er en varsler? Utro tjener eller en helt som kjemper mot urett begått mot folket? Sagt med et andre ord demokratiforkjemper eller skurk? Noen vil svare begge deler, eller en av delene. Politikerne har gjentatte ganger sagt, og skrevet ned,  at varslerne skal beskyttes mot trakassering og represalier fra arbeidsgiver. Det synes jeg er godt fundament å bygge videre på.

Ansatte har dermed blitt oppfordret av de folkevalgte å tørre å melde fra om alvorlige «systemfeil» begått av sine overordnede. I dette tilfellet har de meldt ifra til nærmeste overordnet,  men ingenting er blitt gjort, og dermed har de valgt å gå videre til neste trinn. 

Varslerne mener kommunen siler ut viktig informasjon til granskingskommisjonen, de stoler ikke på at det riktige bildet kommer fram.  Det bør være større åpenhet her mener de, de må få kopi av all informasjon som  går mellom granskingsutvalget og  kommunen.  Dette er nødvendig for å få fram hele sannheten i denne triste saken.  

Jeg er enig, kommunen må åpne arkivene og gi granskingsutvalget fullmakter til å få den informasjon de ber om. Varslerne er viktig i vårt demokratiske samfunn, det fristes neppe til snarveier dersom sjansen for å bli tatt er stor. Det fremkommer i media at de bruker mye av kommunens  ressurser for å komme varslerne til «livs». Dersom korrekt, er jeg forundret og ikke minst skuffet over kommunens håndtering av denne saken. De har jo selv signert på et dokument om at varslerne er viktige, å må beskyttes. Det er langt mellom liv og lære tydeligvis.

Fredrikstad kommune har mye positivt å by på og folk flest er både hyggelige og vennlige mot oss «utlendinger».  Jeg håper at denne saken ikke skader kommunens omdømme og at det som kommer frem i rapporten kan gi lærdom til politikerne  og ansatte slik at slike saker unngås i fremtiden.  Ikke minst håper  jeg at det som blir konklusjonen er akseptabelt for alle parter.


Oddbjørn Pedersen

Gressvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags