Spørsmål til statsminister Erna Solberg om trakassering av varslere

Tore Jarmann Kristoffersen har forsøkt å få norske statsministre på banen siden Gro Harlem Brundtlands tid.

Tore Jarmann Kristoffersen har forsøkt å få norske statsministre på banen siden Gro Harlem Brundtlands tid.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tore Jarmann Kristoffersen fra Torp skrev i fjor høst dette åpne brevet til statsminister Erna Solberg. Hennes svar følger under innlegget.

DEL

Leserbrev 

Jeg følger med på nyhetsbildet i Norge og opplever stadig oftere at det er en tilbakevendende trend med en form for mobbing og trakassering av såkalte «varslere». Dette er mennesker som kommer frem med informasjon om at det er ting som ikke blir gjort på riktig måte i bedrifter, kommuner og i statsapparatet. Dette kan mange ganger dreie seg om ulovlige aktiviteter.

I stedet for å ta tak i situasjonen det blir varslet om, så velger enkelte å gå til personangrep og henge ut «varsleren» som ikke er i stand til å utføre sitt eget arbeid. Dette er en form for trakassering og hersketeknikk som brukes for å styre oppmerksomheten vekk fra varslingen.

Det kan selvfølgelig være tilfeller hvor det stemmer at «varsler» ikke gjør sin egen jobb veldig bra, men dette bør ikke være fokus så lenge en varsling er reell. 

Jeg mener at enhver slik form for trakassering og mobbing burde få  følger for den som velger å gå til disse skritt. I mange tilfeller vil det være riktig å frata disse personene sine verv/stillinger. Mobbing bør få følger.

Mitt ønske til statsministeren er at det blir igangsatt åpne høringer om dette fenomenet i både kommuner, fylker og stat fra regjering og storting. Jeg har også forsøkt å få Norges statsminister i tale siden Gro Harlem Brundtland, og jeg hadde satt stor pris på en tilbakemelding per telefon når jeg nå er kommet til mitt 70. år.

Svaret fra statsministerens kontor:

Erna Solberg overlot til statssekretær Julie Margrethe Brodtkorb å svare.

Erna Solberg overlot til statssekretær Julie Margrethe Brodtkorb å svare. Foto:

Jeg viser til din henvendelse mottatt 28. oktober 2015, som jeg besvarer på vegne av statsminister Erna Solberg.

Det følger av arbeidsmiljøloven at arbeidstaker har rett til å si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, og i noen tilfeller også plikt. Virksomhetene skal legge til rette for intern varsling ved kritikkverdige forhold.

Regjeringen tar regelverket knyttet til varsling på alvor og er opptatt av at regelverket følges opp i statlige virksomheter.

Julie Margrethe Brodtkorb (etter fullmakt)

statssekretær

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags