Gå til sidens hovedinnhold

Politisk elite i krise etter varslersaken

Artikkelen er over 4 år gammel

Henning Aall får ros av Ola Hilmar Storli som samtidig spør om vi vet nok om hvilke roller Truls Velgaard og Jens Olav Simensen har i dag.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Aldri har jeg opplevd maken til det som foregår i Fredrikstad-politikken i dag. Jeg satt i kontrollutvalget fra 2007–2011 da varslingsinstituttet ble etablert hos kommunen. Ideelt sett hadde jeg foretrukket at varslingsinstituttet hadde ligget utenfor kommunen, men jeg støttet flertallets innstilling i tro på at man ønsket å få til noe som fungerte innad i kommunen. Aldri kunne jeg tenke meg at e-postadressen som varslere kunne sende inn på i lang tid ikke fungerte, aldri var det tenkbart at varslere skulle trakasseres.

I perioden som medlem av kontrollutvalget var jeg flere ganger kontaktet av varslere som ønsket å fortelle om uregelmessigheter som de mente de hadde opplevd – det var folk som var innenfor kommunen og folk som var utenfor kommunen, men som gjorde oppdrag for kommunen.

En av sakene ble også politianmeldt av daværende ordfører Eva Kristin Andersen, men politiet henla saken da varslerne nektet å avgi forklaring. Personlig rådet jeg varslerne om mulige konsekvenser ved å avgi en forklaring som ville knytte dem til noe ulovlig. Det norske rettssystemet beskytter ikke varslere, vi har dommer hvor varslere er idømt strenge straffer, mens de som satt over dem gikk fri.

Når jeg så vet at noe av årsaken til det sinne og den frustrasjon som er i denne saken skyldes at tidligere teknisk sjef fikk en spesialavtale inngått på en søndag – dagen før en granskningsrapport legges frem for offentligheten, så må jeg si at jeg finner det sterkt kritikkverdig og totalt uhørt. Spesielt når administrasjonen er vel kjent med innholdet i rapporten da den har vært hos rådmannen for kontradiksjon.

I denne saken er det et samrøre mellom de største partier i Fredrikstad, Fredrikstad Ap og Fredrikstad Høyre ved at Ap hadde Arne Øren og Eileen Dvergsdal i utvalget og fra Høyre var det Ingrid Willoch som satt der. Leder for Fredrikstad Høyre var Truls Velgaard.

I dag sitter Ingrid Willoch som leder av kontrollutvalget!

Denne avtalen med tidligere teknisk sjef var usannsynlig dårlig for kommunen. Nå i ettertid forsøker Truls Velgaard å slå politisk mynt på situasjonen kommunen er kommet i. Jeg må anta at Velgaard var opptatt av andre ting i tillegg til menyvalget til journalistene i Fredriksstad Blad, og at han som leder av Høyre var orientert.

Ifra Fredrikstad Ap dukker Simensen opp, en «kommunikasjonsekspert» og bystyrerepresentant, som prøver å kneble en av byens aviser, mens ordfører Nygård kritiserer Aall for å ha informasjon andre ikke har. Som politiker og ombud for folket får du mange ganger informasjon som ikke andre har, ofte er dette gitt under løfte om ikke å formidle noe videre – men for å kunne bedre forstå en hevdet situasjon.

Jeg må si at en av de få som har opptrådt med anstendighet og innenfor det en kan forvente av en folkevalgt har vært nettopp Henning Aall.

Felles for Simensen og Velgaard er at de begge er tidligere redaktører i hver sin avis og begge jobber som bedriftsrådgivere/rådgivere. Betegnende nok så er omdømme et fast punkt på Høyres gruppemøter, og dette er jo noe av ansvaret Simensen har hatt på Værste – omdømmebygging.

Hvem er egentlig kundene til Velgaard og Simensen i dag? Har vi tilstrekkelig sikkerhet for at de ikke har flere vikarierende interesser i ulike saker? Jobber de for Værste – for kommunen – for First House – for egne selskaper? Jeg opplever Simensens hodeløse angrep på Demokraten som et gufs fra en fortid hvor man kunne sensurere aviser, når en bare kom fra riktig parti.

Vi trenger ikke en elite som hever seg over folket. Jeg forventer at man slutter å trakassere varslerne, og tar en nyorientering om hvordan byen skal gå videre. Første punkt er å si opp avtalen med tidligere teknisk sjef, det burde være kommet tilstrekkelig med ny og viktig informasjon som tilsier at det skulle være juridisk mulig.

Folk flest er lei kaoset og rotet fra de fremste partiene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.