Gå til sidens hovedinnhold

LO-Schei om varslersaken: Har Henning Aall tiltro til resultatet? Kommer det flere konspirasjonsteorier fra Rødt?

Artikkelen er over 3 år gammel

– Henning Aall har drevet med helgarderinger. Han har stemt ja til alle forslag for å få frem sannheten, og har samtidig kommet med klare uttalelser om at han ikke har tiltro til de samme vedtakene, mener Vidar Schei.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når jeg nå har fått resultatet som ble fremlagt fredag 4. mai i varslersaken, litt på avstand, er jeg veldig glad for at rapporten var så tydelig og klar som den var. Her skal de som har jobbet med denne saken ha skryt for å ha fokus på saken, for ikke og latt seg påvirke av alle utspill i media, blant politikere og andre forståsegpåere. De har gjort en grundig og omfattende jobb, og nå er det bare å vente på hva adhoc-utvalget og sette-rådmannen kommer med av innstilling til sluttbehandlingen av saken.

Allikevel, mens en sitter og venter, er det noe jeg undrer meg over. Er Henning Aall egentlig fornøyd med det som kom frem den 4. mai? Han ønsket jo egentlig å legge ned hele undersøkelsen her for et par bystyremøter siden. Har du tiltro til resultatet Henning?

Henning har siden han kom inn i bystyret vært mer opptatt av konspirasjonsteorier enn sannheten, og han har kommet med dårlig skjulte ytringer, der han mellom linjene prøver å fremstille kommunen som korrupt. Samtidig som han har vært en del av det politiske miljøet i Fredrikstad i snart tre år, der han har stemt JA til alle forslag som har kommet for å få frem sannheten rundt varslersaken, har han samtidig kommet med klare uttalelser om at han ikke har noe tiltro til de samme vedtakene. Han har drevet med helgarderinger.

Her må vi alle være med på å styrke sikkerhetsnettverket til varslerne, til de som blir satt til å utrede og undersøke slike saker.

 

På sidelinjen, har enkelte representanter i partiet Rødt, i varslingsgruppa til Rødt, støttet opp rundt Henning Aall, og kommet med den ene fordømmende uttalelsen etter den andre mot kommunen, ordfører, rådmann, ulike politiske partier og kommunens administrasjon. Uttalelser som vitner en generell liten kunnskap om kommunal drift og offentlig forvaltning, og hvilke roller enkelt aktører i dette egentlig har. Spørsmålet er nå, har varslingsgruppen til Rødt tiltro til resultatet av utredningen? Føler den samme gruppen at sannheten nå har kommet frem? Eller kan vi forvente flere konspirasjonsteorier fra Rødt?

Om Arbeiderpartiet har håndtert denne saken på den riktige måten, er jeg usikker på. Selv om det var ordføreren som innstilte på igangsetting av granskningen. I etterpåklokskapens ånd, er det alltid lett å finne ting en burde gjort annerledes. Men det Arbeiderpartiet har gjort, er å stole på de vedtakene og utredningene et samlet bystyre har satt i gang. Det har ikke vært nødvendig for partiet å gjøre billige politiske poenger i en prosess som var igangsatt. Her hadde en tiltro til at adhoc-utvalget, sette-rådmannen og advokatene i PwC ville komme frem med sannheten. At veien frem for Arbeiderpartiet, for å komme i gang med disse utredningene kanskje tok litt lang tid, så er det bedre å komme til rett beslutning sent enn aldri.

Lino Lubiana kom i et leserinnlegg med en kommentar om at det var uhørt av meg å beskylde Henning Aall for å prøve å gjøre politisk vinning i denne saken. Jeg har ikke endret mening, selv om Lino hevder at Henning Aall ikke gjorde dette på egen hånd, men på vegne av treenigheten i KrF, MDG og Venstre. Det gjør bare saken enda mer pinlig for disse tre partiene, for Venstre er tross alt med i adhoc-utvalget, et utvalg de selv da ikke stolte på. Trenger jeg i si mer?

Jeg har stor tiltro til adhoc-utvalget. Er sikker på at Rita, Camilla og Trond vil legge frem en god innstilling, som vil ta denne saken inn i sluttfasen. MEN saken slutter ikke der, for nå må det forandringer til, slik at fremtidige varslere ikke vil oppleve tilsvarende som varslerne i denne saken. Her må vi alle være med på å styrke sikkerhetsnettverket til varslerne, til de som blir satt til å utrede og undersøke slike saker. Videre må kommunen være mer bevisst på sin rolle som arbeidsgiver, forholde seg til og respektere alle sider av Hovedavtalen. Først da vil kommunen være på rett vei igjen.

Håper at adhoc-utvalget nå får jobbe i fred.

Avslutningsvis vil jeg ønske alle en riktig fin og innholdsrik 17. mai.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.