At kommunens ledere ikke skal ha meninger om kommunale lovbrudd, må man ha vært lenge i politikken for å forstå

– Moland Pedersen tar ikke på alvor det ulovlige hemmeligholdet kombinert med å klubbe ned den som påpeker det, skriver Trond Selsaas. Han følger opp sin kritikk av Terje Moland Pedersen og Jon-Ivar Nygård og forsvaret av Henning Aall.  Arkivfoto: Erik Hagen

– Moland Pedersen tar ikke på alvor det ulovlige hemmeligholdet kombinert med å klubbe ned den som påpeker det, skriver Trond Selsaas. Han følger opp sin kritikk av Terje Moland Pedersen og Jon-Ivar Nygård og forsvaret av Henning Aall. Arkivfoto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Trond Selsaas svarer Moland Pedersen: – Når kommunen over lengre tid konsekvent «fortolker» regelverket om innsyn for strengt, og dermed stenger bystyrerepresentanter, varslere og borgere ute fra opplysninger de har krav på, må byens øverste ledere ta ansvaret for å få praksis i tråd med loven.

DEL

Leserbrev

Moland Pedersen svartemin kronikk om hemmelighold i kommunen og sanksjoner mot Henning Aall i Fredriksstad Blad den 5. mai. Med sterk tvil om det har noen hensikt å kommentere dette, velger jeg å gjøre det likevel. Avgjørende for meg var å si noe om hans påstand om at jeg siterer ham feil.

Moland Pedersen har rett på dette punktet: Videoen som ble lagt ut etter kronikken min viser at han fra talerstolen sa blant annet følgende: « ... Henning Aall sender ut et signal om at kommunen er kriminell.» Det er riktig at det er annerledes enn å fremsette en påstand om «at kommunen har gjort seg skyldig i noe kriminelt.» Kronikken min må derfor korrigeres her.

Jeg synes likevel ikke at forskjellen er så avgjørende at det torpederer oppfatningen av at det ble brukt hersketeknikker av grov karakter rettet mot Henning Aall i bystyret den aktuelle dagen. For øvrig er det Moland Pedersen som innfører begrepet «kriminell» i denne saken. Aall sa intet om det.

En åpenhet om hva som er galt, og en ærlighet i diskusjonene er et grunnleggende minimum for å komme videre.

For øvrig unnlot jeg bevisst å opptre som yrkesutøvende advokat i forbindelse med kronikken, kun som en vanlig borger i Fredrikstad. Det må være tillatt. Angrepet hans bærer preg av at mannen skal tas mens ballen ikke røres. Hadde Moland Pedersen gitt meg et oppdrag innen kommunalforvaltningen, hadde saken vært en annen. Da ville jeg selvfølgelig stilt krav om fullt innsyn i alle relevante forhold for å gjøre en god jobb. Slik kommunen praktiserer innsynsreglene hadde jeg vel frasagt meg oppdraget på et tidlig tidspunkt.

Det som ikke er noe morsomt i Moland Pedersens innlegg, er at han ikke tar på alvor det ulovlige hemmeligholdet kombinert med å klubbe ned den som påpeker det. Hemmeligholdet er påvist av landets fremste fagfolk på områder og delvis innrømmet av rådmannen, se eksempelvis Fredriksstad Blad 24.04.

Og da har alle representantene i bystyret – inkludert Moland Pedersen og Nygård – ikke bare rett, men også plikt til å ta tak i det. Moland Pedersen skriver at han ikke noe sted har ment noe om kommunens fortolkninger eller praktiseringer i forhold til offentlighetsloven. Det kan være han har rett i det – dessverre. Dog har han sterke meninger om andre som sier noe om det.

Min mening er at når kommunen over lengre tid konsekvent «fortolker» regelverket om innsyn for strengt, og dermed stenger bystyrerepresentanter, varslere og borgere ute fra opplysninger de etter lovverket har krav på, må byens øverste ledere ta ansvaret for å få praksis i tråd med loven. Det er det som kalles lederskap. I stedet tråkker de ned de få som tør å si noe. At kommunens ledere ikke skal ha meninger om kommunale lovbrudd, må man ha vært lenge i politikken for å forstå.

Forsvaret for nedklubbing av Henning Aall, forankrer Moland Pedersen i bystyrets møtereglement. Å si sannheten fra talerstolen skal være krenkende, upassende og/eller fornærmede, hvis jeg forstår ham korrekt. Det er uklart hvilket alternativ han syns passer best. Jeg sliter veldig med å se en slik sammenheng.

Men vi får tro det er håp: Moland Pedersen og jeg er enige om «de generelle betraktningene» i kronikken min, sier han. Jeg satser på at det gjelder tilliten til våre politikere og å unngå politikerforakt, som bare er skadelig for alle. Men vil man målene, må man også ville midlene. En åpenhet om hva som er galt, og en ærlighet i diskusjonene er et grunnleggende minimum for å komme videre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags