En by uten butikker? Kan det kalles en by?

Bylørdag i Fredrikstad er ett av flere arrangement som samler mye folk i sentrum gjennom et år.

Bylørdag i Fredrikstad er ett av flere arrangement som samler mye folk i sentrum gjennom et år. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sentrumsleder Line Jeppesen kommenterer stortingsmeldingen for varehandelen og er glad den fastslår at handel er avgjørende for et godt bysentrum.

DEL

Spaltist

Fredag for litt over en uke siden var en historisk dag for norsk handelsnæring, eller varehandelen, som vi liker å kalle bransjen. For alle første gang fikk bransjen sin egen stortingsmelding. Historisk sett er det ingenting å si på betydningen, viktigheten og statusen til bransjen – kjøpmannen på hjørnet var jo definitivt blant byens mektigste menn tidligere. Men de siste tiårene har fokuset og statusen gått delvis nedover.

Før var det en helt klar sammenheng mellom antall personer som jobbet i varehandelen, størrelsen på landets befolkning og husholdningenes samlede inntekter. De siste årene har imidlertid veksten i antall ansatte innenfor varehandelen flatet ut, til tross for at både befolkningen og husholdningenes inntekter har økt. Og helt frem til midten av 2000-tallet ble bransjen sett på som en skjermet næring, det vil si en næring som ikke er utsatt for konkurranse utenfra.

I Fredrikstad er vi stolte av bysentrumet vårt, stolte av at det på to år kom 48 nye butikker og restauranter her.

Det kan vi trygt si har endret seg! Derfor er denne stortingsmeldingen så viktig! Den signaliserer at varehandelen igjen er i fokus hos norske myndigheter, og en rekke tiltak blir nevnt for å sikre en velfungerende næring. Vi ber ikke om at hver eneste butikksjef igjen skal bli konge i egen by, vi ber om at næringen som er Norges største private sysselsetter skal få rammebetingelser som sikrer arbeidsplasser og ikke minst bidrar til at bransjen klarer den omstillingen vi vet vi skal igjennom.

For noen uker siden skrev jeg i denne spalten om viktigheten av å fjerne den avgiftsfrie grensen på 350,- på det du handler fra utenlandske nettbutikker. Konkurranse er bra, men den bør være på like vilkår. Det er derfor svært gledelig at det i forhandlingene om statsbudsjettet for 2019 ble enighet om å avvikle den avgiftsfrie grensen for import av varer fra utlandet fra 1.1.2020. Denne avviklingen gjør at norske butikker, både de fysiske og nettbutikker, står langt bedre rustet til å møte konkurransen fra utenlandske nettbutikker.

En annen ting som gleder i denne meldingen er fokuset på byutvikling, og erkjennelsen av at i et byutviklingsperspektiv spiller varehandel en sentral rolle for å skape attraktive byrom. Direkte sitert: Et bysentrum er mer enn handel, men veldig lite uten.

Gode fellesarealer, torv som inviterer til sosiale sammenkomster, og grønne lunger midt i blant høye hus er viktig i en by. Det er vi alle enig i. Men tenk deg en by uten butikker? Det kan vel knapt kalles en by? I Fredrikstad er vi stolte av bysentrumet vårt, stolte av at det på to år kom 48 nye butikker og restauranter her. At det per dags dato finnes 286 butikker og restauranter i indre sentrum.

Med en fersk stortingsmelding som bekrefter at handel er avgjørende for et godt bysentrum, utsikter til bedre rammebetingelser, investorer som investerer i sentrum og ikke minst et sentrum i vekst, er vi mer enn klare for 2019. Imellomtiden; god julehandel i Fredrikstad sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags