Jeg vil ikke være våpenhandler. Det er i konflikt med verdiene vi feirer 17. mai

– Det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner, selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile, forteller  Marianne Østrem.

– Det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner, selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile, forteller Marianne Østrem.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Appell før 17. mai: – Jeg vil ikke at vi skal bygge framtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen.

DEL

Leserbrev

I morgen er det 17. mai. Vi skal ta på oss finstasen, finne frem flagget og feire at vi lever i et land med fred, frihet og demokrati. Det er verdier vi bør være stolte av. Men noen av de norske verdiene som måles i kroner og øre, og som vi sparer opp gjennom vårt felles oljefond, tjener vi på krig.

Gjennom Oljefondet har hver og en av oss investert minst 10.000 kroner i den internasjonale våpenindustrien. Det betyr at innbyggerne i Fredrikstad eier svimlende 817.720.000 kroner i våpen. Noen av våpnene brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på, og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Til sammen eier Oljefondet titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg estimerer vi at fondet er eier i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre sivile angripes i morgen.

Ett eksempel er det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner. Selskapet selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile. Rester fra Raytheons bomber har nemlig blitt funnet etter flere flyangrep i Jemen. Blant annet har de blitt brukt til å angripe en skole, et boligområde, et kjøretøy og et bryllup. Til sammen 23 barn ble drept i de to sistnevnte angrepene. Den yngste var bare ett år.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre sivile angripes i morgen. For det er vanskelig å vite hvor våpen selges videre og hvor de ender opp i fremtiden. Nesten ett av fem barn i verden bor i konfliktsoner. Det er flere enn på noe annet tidspunkt de siste tjue årene. I 2017 ble over 10.000 barn drept eller lemlestet i krig, og dette tallet er dessverre bare toppen av isfjellet.

Jeg vil ikke at vi skal bygge fremtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Jeg vil ikke eie en krone, og i hvert fall ikke 10.000 kroner, i våpenindustrien. Jeg vil ikke være en våpenhandler.

Jeg vil at verdiene i Oljefondet skal være de samme verdiene som vi feirer i morgen. Jeg vil at vi på 17. mai, barnas dag, skal kunne gratulere Norge med dagen, uten å tenke at vi bygger landet på våpen som dreper barn. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen.

I kveld legger over fem millioner norske våpenhandlere seg trygt under dyna før de skal opp og feire nasjonaldagen. Vi må alle våkne opp og si ifra: Jeg vil ikke være en våpenhandler!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags