Gå til sidens hovedinnhold

Å vinne et valg gir makt, men makt er ikke det samme som å representere folket

Artikkelen er over 2 år gammel

Jan Egil Johansen er opptatt av at folk må stemme ved valg for at demokratiet skal fungere. Ville du stemt om det var kommunevalg i dag?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Fra tid til annen presenteres forskjellige meningsmålingsresultater. For de enkelte politiske partiene med sine tilhengere gir disse meningsmålingene en viss pekepinn – til glede eller frustrasjon. Dette er vel og bra, men for demokratiet som demokrati så er det nok mer viktig å se på valgdeltagelsen – altså hvor mange som velger å stemme.

Å vinne et valg gir makt, men makt er ikke det samme som å representere folket. Ved forrige kommunevalg valgte kun 53 prosent å stemme – på et politisk parti eller å stemme blankt. Hele 47 prosent med stemmerett valgte ikke å stemme – de utgjør fellesbenevnelsen «Sofapartiet». (Om jeg har misforstått tallene så korriger meg på kommentarplassen).

Om under 50 prosent velger å ikke stemme ved kommende kommunevalg i Fredrikstad storkommune – den lille verdensbyen – så kan nok ikke de innvalgte si de er folkevalgte av folket – om et flertall av folket velger bort å stemme av forskjellige årsaker.

Dette burde være av største interesse for alle, derfor tillater jeg meg å bruke Fredriksstad Blad sin enig/uenig-avstemnings funksjon for å spørre leserne – som jo er en representativ del av Fredrikstad sine innbyggere – ved å skrive følgende påstand:

«Om det hadde vært kommunevalg i dag ville jeg ikke stemt på noe politisk parti».

  • Se avstemningen nederst på siden.

Kommentarer til denne saken