Å vinne et valg gir makt, men makt er ikke det samme som å representere folket

Valg i kjøpesenter er blant de tiltak som er forsøkt for å øke valgdeltagelsen.  Jan Egil Johansen setter grensen ved 50 prosent. – Med lavere deltagelse kan ikke de innvalgte si de er folkevalgte.

Valg i kjøpesenter er blant de tiltak som er forsøkt for å øke valgdeltagelsen. Jan Egil Johansen setter grensen ved 50 prosent. – Med lavere deltagelse kan ikke de innvalgte si de er folkevalgte.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jan Egil Johansen er opptatt av at folk må stemme ved valg for at demokratiet skal fungere. Ville du stemt om det var kommunevalg i dag?

DEL

Leserbrev

Fra tid til annen presenteres forskjellige meningsmålingsresultater. For de enkelte politiske partiene med sine tilhengere gir disse meningsmålingene en viss pekepinn – til glede eller frustrasjon. Dette er vel og bra, men for demokratiet som demokrati så er det nok mer viktig å se på valgdeltagelsen – altså hvor mange som velger å stemme.

Å vinne et valg gir makt, men makt er ikke det samme som å representere folket. Ved forrige kommunevalg valgte kun 53 prosent å stemme – på et politisk parti eller å stemme blankt. Hele 47 prosent med stemmerett valgte ikke å stemme – de utgjør fellesbenevnelsen «Sofapartiet». (Om jeg har misforstått tallene så korriger meg på kommentarplassen).

Om under 50 prosent velger å ikke stemme ved kommende kommunevalg i Fredrikstad storkommune – den lille verdensbyen – så kan nok ikke de innvalgte si de er folkevalgte av folket – om et flertall av folket velger bort å stemme av forskjellige årsaker.

Dette burde være av største interesse for alle, derfor tillater jeg meg å bruke Fredriksstad Blad sin enig/uenig-avstemnings funksjon for å spørre leserne – som jo er en representativ del av Fredrikstad sine innbyggere – ved å skrive følgende påstand:

«Om det hadde vært kommunevalg i dag ville jeg ikke stemt på noe politisk parti».

  • Se avstemningen nederst på siden.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags