Ja til klimaaktivister – nei til oljelobbyister

Camilla S. EIdsvold,  Freddy André Øvstegård og Øyvind Fjeldberg,1.-kandidat Fredrikstad SV, stortingsrepresentant Østfold SV og 1.-kandidat Hvaler SV

Camilla S. EIdsvold, Freddy André Øvstegård og Øyvind Fjeldberg,1.-kandidat Fredrikstad SV, stortingsrepresentant Østfold SV og 1.-kandidat Hvaler SV Foto:

Av

– Dagens politiske ledelse har sviktet i klimasaken. Folk ønsker en mer radikal klimapolitikk, mener SV-trioen Eidsvold, Øvstegård og Fjeldberg.

DEL

Leserbrev

På fredag vil masse ungdommer stå utenfor Stortinget, utenfor rådhus, og utenfor fylkeshus i hele landet. De er i streik for klimaet. De går ikke på skolen fordi de krever handling – en politisk ledelse som vil gjøre noe med klimakrisen.

I Brasil ser vi løpende en katastrofe utfolde seg. Brannene svekker Amazonas som på grunn av høyrepolitikk avskoges raskere enn noen gang. Dette er et umistelig tap av naturmangfold, fører til store klimagassutslipp og bidrar derfor til at klimakrisen i hele verden blir større. Selv om dette skjer langt unna, så blir det enda viktigere med radikale kutt i klimagassutslipp på nasjonalt nivå, på fylkesnivå og på kommunalt nivå. For til syvende og sist: Alle utslipp teller.

Dagens politiske ledelse har sviktet i klimasaken. Folk ønsker en mer radikal klimapolitikk. SV har denne politikken og vil ta med oss konkrete krav inn i forhandlingene etter valget.

SV vil ha forpliktende mål for utslippskutt neste kommunestyreperiode, ikke bare mål om kutt 11 år frem i tid.. Vi må begynne nå om vi skal nå målene i 2030 og 2050. For å klare det må vi ha et forpliktende klimabudsjett som gjør at vi når målene, med tydelige forventninger til alle delene av kommunen for å få fram hvor alle kan bidra. Vi må budsjettere med klimagassutslipp som vi budsjetterer med penger, og i alle saker må vi vurdere hvordan klimaet påvirkes.

Så må vi være konkrete. Vi må ha anleggsplasser hvor maskinene går på strøm eller biodrivstoff, vi må bygge offentlige bygg som er nullutslipp, som produserer solkraft og energieffektiviserer de vi har. Vi må kutte matsvinn, installere elbil-ladere og satse på at folk kan gå, sykle og bruke mer kollektivtrafikk. Kommunen må bruke makta til å kreve klimavennlige varer og tjenester når det skal bestilles. Det er på tide at miljø må telle mest.

Det er ingen tid å miste om vi skal satse på et levelig klima for våre barn og barnebarn. For fremtiden, ikke forurensning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags