Et stille klimabrøl i hjemmet

Kari Koppang Fuglevik, Råde KrF

Kari Koppang Fuglevik, Råde KrF Foto:

Av

Kari Koppang Fuglevik: – Heldigvis har det blitt mer akseptert med gjenbruk, det kan medvirke til mindre sløsing. Det er mye som kan brukes mer enn én gang eller brukes på en ny måte.

DEL

Leserbrev

Klimabrølet har tatt mål av seg til å bli Norges største markering for klimakampen. Nylig brølte flere tusen mennesker foran Stortinget.

Det er flott at mange har et engasjement for klima. Det er flott at mange kjemper for å ta vare på kloden. Det er flott at det finnes personer som roper og minner oss om at vi må snu eller bremse. Ropene er viktig, men handling er det eneste som hjelper. Bevisstgjøring fører forhåpentligvis til handling.

Alle kan ha godt av å gjøre en egenvurdering. Hvilke klimabrøl bør jeg gjøre for en bedre klode? Hvilke klimakonsekvenser får det for mitt liv?

Vi sløser vanvittig mye. Mye av sløsingen kan skyldes at vi tror at ting må være så striglet, perfekt og ordentlig. Markeder flyter over av produkter og duppeditter vi slett ikke trenger.

Heldigvis har det blitt mer akseptert med gjenbruk, det kan medvirke til mindre sløsing.

I min hverdag er det mange enkle små praktiske ting jeg kan gjøre. Det er mye som kan brukes mer enn én gang eller brukes på en ny måte. Bæreposer kan brukes mange ganger og handlenett burde tilhører standardutstyret. I butikkene kommer varer i esker, de kan kundene overta og fylle opp med varer når de har handlet. Yoghurtbeger og isbokser kan brukes til mye etter at de er tømt. Hjemmelaget syltetøy går utmerket i et yoghurtbeger. Rundstykker kan fint puttes i en isboks. Trenger jeg poser på bananene jeg kjøper? Kan egen kaffekopp ligge i vesken sammen med PC og mobil. Engangs, av ulike slag, kan kuttes.

Planlegging av matinnkjøp kan være svært lønnsomt. Det samme gjelder reisevirksomhet, to turer kan reduseres til én med litt organisering.

Mitt stille klimabrøl på hjemmebane trenger ikke å redusere min livskvalitet. Verden reddes heller ikke av mine små justeringer, men alle monner drar.

KrF er opptatt av klima. Et enstemmig kommunestyre vedtok i juni, etter initiativ fra KrF, at Råde kommunen skal bli en «plastfri kommune». Det er et lokalt klimabrøl som forplikter.

Ropene er viktig, men handling er det eneste som hjelper. Bevisstgjøring bør fører til handling. Ingen kan redde miljøet alene, men alle kan gjøre litt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags