Sjekk ut et mindre Fredrikstad-parti!

Margrete Kvalbein slår et slag for de små og fargerike ved høsten valg, og stiller selv som kandidat for Fredrikstad MDG.

Margrete Kvalbein slår et slag for de små og fargerike ved høsten valg, og stiller selv som kandidat for Fredrikstad MDG. Foto:

Av

Margrete Kvalbein, MDG: – Det å stemme på et småparti vil dessuten ofte handle om å bestemme hvem som skal få holde de store «i tømme», mer enn å bestemme hvem som får all makt.

DEL

Leserbrev

Hva gjør det med politikken i Fredrikstad at spranget mellom de tre største partiene og resten av partiene er så stort? Risikerer vi en forutsigbar samtalekultur og lite dynamikk i politikken?

Jeg er tredjekandidat på valglista til Miljøpartiet De Grønne, og kommer sikkert i månedene fremover til å snakke mest om vår politikk. Sånn må en valgkamp bli. Likevel – nå som de fleste av lokalpolitikerne barer varmer opp: Jeg vil snakke varmt også om de andre partiene som har under fem prosent oppslutning i målingene! Og jeg vil spørre om vi får en kjedelig valgkamp dersom vi blir alt for trygge på at ordføreren må hete ... gaa/ård.


Velg modig – med hjertet

Ikke minst vil jeg oppfordre dere som stemmer på «de tre store» – eller ikke stemmer i det hele tatt – til en konkret oppgave i tida fremover: Finn deg ett parti eller tre blant de små – ett som ligger hjertet og verdiene dine nær – og sjekk dem/oss ut! Kanskje finner du noen som svarer på noe du er urolig for, eller løsninger der du lurer på om «de store» virkelig greier å gjøre jobben godt nok.

Kan folkemakta i Fredrikstad bidra til et mer fargerikt politisk landskap i 2019? Ja takk.

Å stå i utfordrerposisjon kan gjøre folk kreative og dristige (husker noen forresten hvor lenge Bymiljølista sto på for gratis ferge før «alle» nå skryter av hvor bra det ble og hvor lure «vi» var?) Vi står på for å forme ny politikk i partier som ikke har et stort apparat på plass. Kanskje det gjør at vi kan bidra til å fornye måten politikere snakker på? Mange av oss er i politikken – ikke fordi vi gjerne vil «bli politikere», men fordi vi brenner for å løse utfordringer på bedre måter!

Kanskje er det mye å hente i at noen i samtalen er opptatt av bærekraftige endringer – fremfor ensidig «trygg styring» og vekst, vekst, vekst? Ok, jeg innrømmer at vekstkritikken er et særpreg i mitt eget parti og ikke noe fellestrekk for alle småpartier, men kan vi snakke mer om det likevel? Hva slags vekst er det vi virkelig trenger? Livskvalitet – og hva er det? Mer frihet til de som har minst av den i dag?

Sikkert er det i alle fall at små partier har sin styrke i å kunne flytte debatten. De store skal ikke få definere politikken alene, og i et sunt demokrati gir velgerne solid mandat til oss som stiller de «brysomme» spørsmålene.

Samarbeid for bærekraft

I forslag til arealplan for Fredrikstad – presentert på Litteraturhuset på mandag – er det glassklart at det å innfri internasjonale klimaavtaler gjør at alle må være med på en stor omstilling som handler om bærekraft. Både økologisk, sosial og økonomisk bærekraft. Det krever kreativitet og samarbeidsvilje – og god samtalekultur. Jeg har tro på at alle småpartiene i Fredrikstad har sitt å bidra med for at vi skal finne frem til de gode løsningene som tar vare på det beste ved byen og kommunen vår. «Dette er ferdig snakka og vedtatt», «dette er det ikke noe å gjøre med», «dette kan vi ikke bruke tid på» er kanskje setninger som bør brukes mindre – ikke minst om vi skal få opp valgdeltagelsen. Den er som kjent kritisk lav i vår del av landet.

Til slutt, en liten bemerkning til deg som lurer på om små eller ferske aktører er «trygge nok». Det å mangle sterk økonomi, store lokallag, slagkraftige underorganisasjoner og samarbeidspartnere eller århundrelang historikk, er ikke er det samme som å mangle kunnskap og gode løsninger. Det å stemme på et småparti vil dessuten ofte handle om å bestemme hvem som skal få holde de store «i tømme», mer enn å bestemme hvem som får all makt. I et demokrati som det norske er det den delen av folket som stemmer som har makta. Kan folkemakta i Fredrikstad bidra til et mer fargerikt politisk landskap i 2019? Ja takk.

Margrete Kvalbein

3.-kandidat for Fredrikstad MDG

Holmen

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags