Partiet De Kristnes øvelser i bortforklaring – reprise

– I PDK gratulerer man seg selv med at de stemmene man innbiller seg man kunne fått, sikret en borgerlig valgseier, skriver Nils-Petter Enstad.

– I PDK gratulerer man seg selv med at de stemmene man innbiller seg man kunne fått, sikret en borgerlig valgseier, skriver Nils-Petter Enstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nils-Petter Enstad om PDKs oppsummering av valget: – Dette er selvfølgelig bare tull, men også i det rene tullprat kan man noen ganger finne en slags trøst, ser det ut til.

DEL

Leserbrev 

Etter et «all time low» valgresultat, er Partiet De Kristne (heretter PDK) i gang med en øvelse de etter hvert har mye erfaring med: Å skulle bortforklare et elendig valgresultat. Etter en valgkamp der man dels regnet med flere mandater og i hvert fall var sikre på ett, og hvor man nærmest var den eneste garantisten for en borgerlig regjering, har velgerne gitt sitt brutale svar: Pluss/minus åtte tusen stemmer, fordelt på hele landet, og en oppslutning på om lag en kvart prosent.

Et slikt valgresultat kan kommenteres på to måter av partiet selv: Enten ved å erkjenne at et parti som PDK ikke er liv laga, eller ved å finne bortforklaringer. Nærmest på instinkt velger PDK og det de måtte ha av apologeter det siste: Det var mange som «egentlig» ville ha stemt PDK, men de stemte på andre partier for å sikre fortsatt borgerlig regjering.

Dette er selvfølgelig bare tull, men også i det rene tullprat kan man noen ganger finne en slags trøst, ser det ut til. Og i PDK gratulerer man seg selv med at de stemmene man innbiller seg man kunne fått, sikret en borgerlig valgseier. Hvor mye seier det er i at begge regjeringspartiene, pluss støttepartiene, gikk tilbake og tapte mandater, kunne være verd en analyse i seg selv. Det er i ferd med å etablere seg en myte om at Erna Solberg fikk «fornyet tillit» ved dette valget. Faktum er jo at hun fikk helt tydelig en frynsete tillit.

Noen politiske resultater kan jo PDK likevel vise til. Hadde noen relativt få av de stemmene som ble kastet bort på dette partiet gått til KrF, ville både Line Hjemdal og Hans Olav Syvertsen fremdeles vært på Stortinget. Dette er blanke fakta, men et PDK som gjennom hele sin historie har måttet bortforklare hvorfor velgerne bare ler av dem, klarer vel å bortforklare dette også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags