Hvordan vil Gahr Støre hanskes med den røde elefanten i rommet?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Njål Kjølholdt Gustavsen advarer mot innflytelsen Rødt kan få på en Arbeiderparti-ledet regjering: – Velgerne har krav på å få vite hvor stor innflytelse Rødt får i forhandlingene om statsbudsjettet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har lukket døren for et potensielt samarbeid med det moderate sentrum. Samtidig er de avhengige av et samarbeid med blant annet partiet Rødt for å få et reelt politisk flertall på Stortinget. For første gang åpner det seg et mulig politisk samarbeid med et revolusjonært parti i vår nasjonalforsamling. Skal Arbeiderpartiet avklare for sine velgere hvor nært og tett Gahr Støre vil samarbeide med Rødt? Har Arbeiderpartiet i det hele tatt tenkt å avklare hvilke regjeringsalternativ de ønsker? Et land med stø kurs trenger ingen ideologiske eksperimenter fra partier som Rødt.

Rødt kan komme i en vippeposisjon etter høstens stortingsvalg der partiet kan avgjøre om det blir rødgrønt flertall. Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre har i en rekke intervjuer utelukket et regjeringssamarbeid med blant annet Rødt. Gahr Støre har likevel sagt at partiet Rødt må følge et skatteultimatum om de ønsker innflytelse. Dette blir uklart fra Gahr Støre når nettopp Rødt blir garantisten for et politisk flertall for Arbeiderpartiet. Ønsker Arbeiderpartiet et samarbeid eller ikke?

Rødt er fremdeles et revolusjonært parti som blant annet gjennom sitt parti- og prinsipprogram ønsker å avskaffe kapitalisme i Norge, samt gjennomføre en utmelding fra viktige internasjonale institusjoner som NATO og EØS. Partiet ønsker også på lik linje med Arbeiderpartiet å reversere viktige reformer for vårt samfunn som politireformen og kommunereformen. Det er ikke gode nyheter for et land i stadig utvikling.

Lederen i Rødt, Bjørnar Moxnes, har sagt tydelig ifra at partiet ønsker gjennomslag for sin politikk om de skal støtte en Arbeiderparti ledet regjering. Hvilken saker kan dette bli? Rødt er kanskje ikke ønsket i en potensiell ny regjering, men hva med arbeidet med statsbudsjettet? Statsbudsjettet er kanskje den viktigste saken en regjering lager, og er en sak der et politisk flertall på Stortinget er ønskelig. Dette flertallet kan Rødt bli en del av, noe som potensielt vil gi Rødt innflytelse over skattepolitikken vår.

Velgerne har krav på å få vite hvor stor innflytelse Rødt får i forhandlingene om statsbudsjettet. Vi har allerede negativ erfaring fra byer der Rødt inngår i det styrende flertallet med Arbeiderpartiet som fra Bodø, der partiet blant annet presset for den svært omfattende eiendomsskatten i byen. Eller fra Tromsø der Arbeiderpartiet og Rødt brukte sin flertallsmakt med SV til å avvikle fritt brukervalg, noe som er viktig for så mange.

Vi ser hvordan Rødt gjennom denne valgkampen har brukt sin svartmaling om utviklingen i Norge som et sentralt valgflesk. Dette er noe som ikke står i god stil når arbeidsledigheten i landet går ned, sysselsetting går opp og verdiskapningen fortsetter. Partiet har også hatt kampen mot ulikhet i samfunnet som sin viktigste arena. Vi i Høyre ønsker naturligvis ikke at ulikhetene i samfunnet skal øke. Derfor er vår satsing på arbeidslinjen og utdanning meget viktig. Dette har vi gjort gjennom å innføre en nasjonal fraværsgrense slik at flere fullfører videregående opplæring, og vi har endret arbeidsmiljøloven slik at flere kan komme i arbeid.

I arbeidslivet er det naturlig at både arbeidstager og arbeidsgiver har interesse av faste ansatte. Midlertidige ansettelser viser seg å være en fin overgang mellom det å være arbeidsledig mot å få fast stilling. Veien om midlertidig ansettelse gjør veien til fast stilling kortere for mange, noe som er positivt for et arbeidsliv i utvikling. Rødt er i motsetning til Høyre imot midlertidige stillinger i arbeidslivet, noe som er merkelig når dette er et virkemiddel for å få flere ut i arbeidslivet. Høyre i regjering har styrt landet med en fornuftig økonomisk styring, der også kutt i skatter har ført til fortsatte inntekter til staten.

Årets stortingsvalg er et klart skjebnevalg. Vi kan velge mellom en stø kurs for landet gjennom fornuftige samfunnsreformer, eller et alternativt flertall med reversering som første punkt på agendaen. Et eventuelt rødgrønt flertall på Stortinget kan inneholde et parti med et klart tankesett som ikke hører hjemme i vår tid. Norske velgere må ikke glemme den politiske innflytelsen Rødt kan få gjennom en Arbeiderparti-ledet regjering. Vi må ikke overse den «røde elefanten i rommet». 

Njål Benkestoch Kjølholdt Gustavsen

Bystyremedlem for Høyre

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags