Kjedelig valgkamp – men du verden for en thriller!

Kjedelig: – Nær sagt alle jeg har møtt de siste dagene er enige: Valgkampen i Østfold mangler nerve og trøkk, skriver FBs innholdsredaktør i denne kommentaren.

Kjedelig: – Nær sagt alle jeg har møtt de siste dagene er enige: Valgkampen i Østfold mangler nerve og trøkk, skriver FBs innholdsredaktør i denne kommentaren.

Artikkelen er over 3 år gammel

Årets valgkamp er noe av et paradoks i Østfold: Mens samtlige politikere sliter med å markere seg, går det mot en thriller av dimensjoner 11. september, skriver FBs Jon Jacobsen i denne kommentaren.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Med det lille forbeholdet en må ta om at ting fortsatt kan ta fyr de neste fire døgn, må dette beskrives som en kjedelig valgkamp i vårt fylke. Ingen av listetoppene som kjemper for å overbevise østfoldingene om at de fortjener en plass på Stortinget de fire neste årene, har greid å sette dagsorden. Dessverre. For valgkampen 2017 skriker virkelig etter en sak eller to som ville fått opp temperaturen og engasjementet – og ikke minst fått frem tydeligere skillelinjer mellom partiene i saker som direkte berører østfoldingen.

Nær sagt alle jeg har møtt de siste dagene er enige: Valgkampen i Østfold mangler nerve og trøkk! Her i Fredriksstad Blad ser vi det også på lesingen av saker. Selv om så å si alle nyhetssaker, kommentarer og debattinnlegg som omhandler valget er lagt åpne tilgjengelig for alle (altså ikke plusset stoff) på våre nettsider, er det jevnt over begrenset hvor mange som velger å klikke seg inn på sakene og lese. Unntakene er temaene Rygge flyplass og bompenger. Innføringen av flyseteavgiften og Rygge-saken er uten tvil den rikspolitiske saken som har engasjert og forarget østfoldingene mest i denne Stortingsperioden. Det har både Venstre og Fremskrittspartiet smertelig fått erfare.

Ser man på de tre Infact-målingene som er gjennomført for Fredriksstad Blad og de andre Amedia-avisene i fylket i juni, august og nå i september, peker riktignok pilen den rette veien for Frp. Men med 14,8 prosent på målingen som er tatt opp tirsdag denne uken, ligger partiet likevel langt bak valgresultatet i Østfold ved sist stortingsvalg (19,6 prosent).

Kommentaren fortsetter under grafikken.

Arbeiderpartiet har historisk sett alltid stått sterkt i store deler av Østfold. Også denne gang ligger partiet an til å få et resultat her i fylket som ligger over landsgjennomsnittet. Likevel er Ap langt, langt unna ambisjonen de gikk inn i valgkampen med, om å kapre fem plasser på den nye Østfold-benken. Alt tyder i stedet på at det blir spenning til siste stemme er opptalt rundt skjebnen til partiets fjerdekandidat, Siv Henriette Jacobsen. Infact-målingen viser at det bare skiller noen hundre stemmer mellom henne og Fremskrittspartiets annenkandidat, Erlend Wiborg. Så nå er spørsmålet: Hvem av dem spurter best frem til målstreken 11. september?

Kampen mellom Wiborg og Jacobsen er på sett og vis symptomatisk for hva hele valgkampen dreier seg om land og strand rundt akkurat nå i innspurten. Det å kapre de nødvendige marginene som vil bikke et superjevnt valg i blå eller rødgrønn favør. Snittet av alle nasjonale meningsmålinger i september viser at fire partier – Venstre, Rødt, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne – alle balanserer rundt den mye omtalte sperregrensen på 4,0 prosent oppslutning. Kort fortalt: Partiene som kommer over sperregrensen er med i kampen om de 19 såkalte utjevningsmandatene i det nye Stortinget. Analysenettstedet Poll of polls har for eksempel beregnet at noen hundre stemmer ekstra på landsbasis kan føre Venstre over sperregrensen. Noe som igjen kan gi partiet sju ekstra seter i det nye Stortinget – og med stor sannsynlig bikke valget i Erna Solbergs favør.

Nå er valgkampen snart ved veis ende. En spennende valgnatt blir det, men det er besynderlig at ingen Østfold-politikere i langt større grad har greid å fokusere på fylkets virkelig store utfordring: Hvordan skape nye arbeidsplasser. Telemarksforskning har beregnet at dersom arbeidsplassveksten her i fylket hadde vært den samme som på landsbasis siden årtusenskiftet, ville vi i dag hatt 7.680 flere arbeidsplasser her i fylket. Grovt anslått trenger vi 6.000 nye arbeidsplasser de nærmeste årene for ikke å komme helt i ubalanse mellom arbeid og tilflytting. Østfolds posisjon som pendlerfylke, hvor de kloke hodene må sette seg på toget til Oslo for gå på jobb hver morgen, vil bare bli ytterligere forsterket dersom ingenting skjer.

Hvorfor greier ingen ledende politikere i Østfold å sette dette skikkelig på dagsorden og komme opp med en plan som overbeviser velgerne? Tiden er overmoden for nettopp det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken