Skal få oversikt over behovet for vedlikehold

Dårlig inneklima: En bordvifte er til hjelp når lufta blir for ille på Haugeåsen ungdomsskole.

Dårlig inneklima: En bordvifte er til hjelp når lufta blir for ille på Haugeåsen ungdomsskole. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I årene som kommer ønsker vi å ta bedre vare på både gamle og nye bygg. Ikke minst kan vi spare ved en offensiv satsing på energiøkonomisering, skriver Jon-Ivar Nygård.

DEL

Leserbrev

Hva er behovet? Den siste tiden har det vært stort fokus på vedlikeholdsetterslepet i kommunen. Det er sagt at etterslepet er på alt fra 700 millioner kroner til en milliard. Ingen i Fredrikstad kommune har bekreftet noen av disse beløpene. Rett og slett fordi vi ikke kjenner det korrekte nivået. Men vi ønsker å få et korrekt bilde av behovet for vedlikehold. Derfor har vi bestilt en rapport som skal kartlegge dette behovet. Når denne rapporten foreligger vil ha en oversikt over det reelle vedlikeholdsbehovet.

En del er gjort. Høyre og Frp forsøker å gi inntrykk av at det ikke foretatt vedlikehold i det hele tatt. Dette er selvsagt feil. Vi har erstattet nedslitte skoler med nye. Vestbygda, Sagabakken og Borge ungdomsskole er eksempler på dette. Når vi erstatter gamle bygg med nye går vedlikeholdsetterslepet ned. Rehabiliteringen av Kongstenanlegget og Bibliotekets aula vil også redusere etterslepet.Vi har i denne perioden satt av deler av overskuddet til vei- og bygningsvedlikehold. Sist i juni satte vi av 15 millioner kroner til bygningsvedlikehold. Da stemte Høyre i mot. Nå klager de over at det ikke er bevilget penger til vedlikehold.

Skole og helse først. Når vi lager budsjetter står valget ofte mellom tjenestetilbud eller vedlikehold. Arbeiderpartiet ønsker å prioritere skole og helse. Vi tror kommunens innbyggere er best tjent med en slik prioritering. 

Hva vil Ap gjøre? I kommende valgperiode skal skolebruksplanen fases inn i budsjett og handlingsplan. Mange skoler skal bygges ut, moderniseres og rehabiliteres. Til sammen skal det brukes 1,8 milliarder de neste ti årene. Det vil garantert redusere vedlikeholdsetterslepet.Vi skal også i gang med en rehabiliteringsplan for sykehjemmene våre. Mange av disse investeringene vil bli lånefinansiert. I årene som kommer ønsker vi å ta bedre vare på både gamle og nye bygg. Ikke minst kan vi spare ved en offensiv satsing på energiøkonomisering.

Hva vil Høyre og Frp? Jeg vet ikke om Høyre egentlig mener at vi ikke skal bygge nye skoler og rehabilitere sykehjemmene våre? Eller skal vi flikke på byggene slik de blå gjorde med Onsøyheimen når de hadde makten i forrige periode?Høyre og Frp snakker nå om økt vedlikehold. Det er bra. Det kan tyde på at de har lært noe siden de leverte tidenes laveste vedlikeholdsbudsjetter i den perioden de styrte byen. Spørsmålet er om det blir bedre vedlikehold ved å kutte i kommunens inntekter de neste fire årene slik begge partier går til valg på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags