Gå til sidens hovedinnhold

Er Fredrikstad forberedt på ekstremvær?

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi kommer til å måtte bekoste flytting av boliger, nybygging av veier, broer og avløpssystemer, skriver Henning Aall om ventede klimaendringer vil føre til.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har vært heldige igjen som bare opplevde de siste dagers ekstremvær helt periferisk. Lenger opp på Østlandet har de derimot fått kjenne på naturkreftene i form av enorme og ødeleggende vannmengder.

Det vil være naivt eller tilogmed "strutsepolitikk" å ikke ta dette som et tidlig signal på hvilke klimakostnader Norge står overfor, både menneskelig og økonomisk.

Vi er bekymret for at Fredrikstad, og hele Norge for den saks skyld, ikke gjør nok for å forbedrede oss alle på å møte klimaendringene.

Dette gjelder fra det rent tekniske som for eksempel å åpne  tildekkede bekker og elver. Et kostbart, men nødvendig tiltak, og der har vi heldigvis noen planer på gang her i byen. 

Men hva med alle små og store avløpsrør byen er full av? 

Vil de kunne ta unna for de unormale vannmengdene vi må forberede oss på? 

Det er videre nødvendig å omstille hele landet til et samfunn med blant annet et næringsliv som ikke bidrar til klimaendringer og ekstremvær.

Vi kommer til å måtte bekoste flytting av boliger, nybygging av veier, broer og avløpssystemer. Kommende statsbudsjetter vil måtte inneholde summer i multimilliarderklassen for å dekke disse kostnadene. 

Nåværende og tidligere regjeringers innsats for beredskap mot ekstremvær og klimatilpasning har vært og er minimal. 

Høyre og Frp presiserer at det er kommuner og fylkeskommuner som må ta størst ansvar for klimatilpasning, men uten økonomiske midler er det vanskelig å få dette til i praksis.

I tillegg til en ansvarlig og gradvis utfasing av oljevirksomheten over en 20-års periode, vil De Grønne øke beredskapen og øke fokuset på klimatilpasning i Norge, og har satt av 400 millioner kroner til en ny post i vårt alternative statsbudsjett. 

Dette er en post som kommer til å øke i årene som kommer. 

Samtidig vil vi øremerke en del av oljeinntektene til klimatiltak i utviklingsland, gjennom en årlig "klimaprosent". 

Alt dette kommer til å koste penger,  store penger, men alternativet til å ikke gjøre noe, kommer til å bli mye dyrere på grunn av massive ødeleggelser som følge av klimaendringene.

Statsminister Erna Solberg har gitt ansvaret for de departementene som er mest ansvarlig for Norges bidrag til klimaendringer og håndteringen av konsekvensene, til det partiet som tror minst på dem; nemlig Frp. 

Solberg må være tydelig på disse statsrådenes ansvar. Mangel på politisk lederskap nå, kan få katastrofale følger i en altfor nær framtid for mange av oss.

De Grønne vil øke beredskapen og sikre eksisterende bygninger og infrastruktur. Det betyr å styrke arbeidet til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og sørge for at kommuner, fylkeskommuner, politi, forsvar og andre beredskapsetater samarbeider sømløst og øver på ekstreme situasjoner. 

Her i Fredrikstad vil vi nå inn i Bystyret for å bidra til at våre klimaplaner, risiko- og sårbarhetsanalyser ikke blir liggende i skuffen, men implementeres i hele lokalsamfunnet oppgradert til dagens trusselnivå.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.