Vinnere, tapere og utspillsmitraljøser

Hektisk: Høyre har laget valgkampens morsomste video (midten, nede), men Peter Kuran (venstre, øverst) sliter med populariteten. Bjørnar Laabak (nede til venstre) har fått rettet opp skrivefeilen på Frps valgkampbil, og er klar for valgkampinnspurten. Ap (nede til høyre) har hendene fulle med å dele ut roser, men ingen slår Johan E. Grimstad (midten og høyre oppe) som må ty til vannski for å rekke over alt.

Hektisk: Høyre har laget valgkampens morsomste video (midten, nede), men Peter Kuran (venstre, øverst) sliter med populariteten. Bjørnar Laabak (nede til venstre) har fått rettet opp skrivefeilen på Frps valgkampbil, og er klar for valgkampinnspurten. Ap (nede til høyre) har hendene fulle med å dele ut roser, men ingen slår Johan E. Grimstad (midten og høyre oppe) som må ty til vannski for å rekke over alt.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er lave odds på at Jon-Ivar Nygård strekker hendene i været på Arbeiderpartiets valgvake neste mandag – i trygg forvissning om at det blir fire nye år på ordførerkontoret i rådhusets fjerde etasje, skriver FBs Jon Jacobsen i sitt Brev fra bladet.

DEL

Kommentar 

Livet er en serie løfter som aldri blir innfridd.

Thornton Wilder,

amerikansk forfatter (1897-1975).

Om en drøy uke er vi i mål. Da kan nok en heseblesende valgkamp pakkes bort. Pølsene på valgkampgrillene vil være fortært og den siste rose delt ut. Lageret med fettdryppende løfter er også ettertrykkelig tømt. Tilbake står hverdagens harde realiteter og prioriteringer for våre folkevalgte. Det er kanskje like greit for oss alle.

Det er lave odds på at Jon-Ivar Nygård strekker hendene i været på Arbeiderpartiets valgvake neste mandag – i trygg forvissning om at det blir fire nye år på ordførerkontoret i rådhusets fjerde etasje. Med like stor sannsynlighet må Høyre-nestor Peter Kuran konstatere at det ikke lyktes å bli ordfører denne gangen heller. Meningsmålingene tyder riktignok på at det kan bli jevnere mellom de rødgrønne og de borgerlige/sentrum i år enn hva tilfellet var i 2011, men det må skje noe helt spesielt i valginnspurten om det skal bli et politisk skifte i Fredrikstad.

Høyre har riktignok lykkes med å lage en serie riktig så morsomme valgkampvideoer – hvor det harseleres med en fiktiv Ap-ordfører som er mer opptatt av snorklipping enn kommunalt forfall og nedbetaling av gjeld. Men hvor har det blitt av Saken med stor S? Den som kunne løftet partiet ut av opposisjonsskyggen og virkelig fått oppmerksomhet i både lokale og sosiale medier. Jeg har ikke fått øye på den.

Og nå svarer partiet til og med «ja» på spørsmålet om det er riktig å bruke kommunale penger på å fullfinansiere gratisfergene – de rødgrønnes egen vinnersak og noe Høyre tidligere har sagt klart nei til. Merkelige greier!

Nesten like viktig som de lokale sakene ved et kommunevalg, er partienes listekandidater. En sittende ordfører som fremstår som samlende, troverdig og samtidig har det joviale, folkelige ved seg, har vunnet mangt et valg for sitt parti rundt i landet. Jan Engsmyr ga seg etter 16 år som ordfører i Sarpsborg, men kunne trolig fått 16 til – så godt likt var han. På Hvaler er Eivind N. Borge i ferd med å vinne sitt tredje valg, selv med en Frp-politikk så avslepet at den knapt er synlig. Sånt går bare når en har den rette ordførerstøpningen.

Når man ser på kandidat-tvekampen i Fredrikstad, er det fristende å si at Jon-Ivar Nygård mot Peter Kuran langt på vei vipper valget i rødgrønn favør. For se hva velgerne svarer når Fredriksstad Blad spør hvem de foretrekker som ordfører i Fredrikstad etter valget (gjennomført av meningsmålingsinstituttet InFact, 600 personer er intervjuet):

• Jon-Ivar Nygård 46,0 prosent.

• Peter Kuran 16,0 prosent.

• Bjørnar Laabak 12,7 prosent.

Dessuten svarer 25 prosent «vet ikke».

Og utslagene i Nygårds favør blir ytterligere forsterket om man ser hva kvinnelige velgere og de yngste aldersgruppene svarer. Det er kun i aldersgruppen 65+ det er noe jevnere (37,9 prosent for Nygård, 22,1 prosent for Kuran og 18,6 prosent for Laabak).

Med Jon-Ivar Nygård er Fredrikstad Arbeiderparti velsignet med lokalpolitikkens eneste toppspiller. For å holde oss til fotballterminologien: Der Nygård kunne vært moden for større oppgaver i en bedre liga, holder de fleste andre OBOS-nivå. Både hva retoriske egenskaper, gjennomslagskraft, karisma og nødvendig folkelighet angår. Peter Kuran er en samvittighetsfull og oppofrende folkevalgt i vår lokale andedam. Men etter å ha tapt to tvekamper om ordførersetet allerede (2003 og 2011), har det – om Høyre liker det eller ei – heftet seg et nederlagets stempel ved 62-åringen.

Legg også merke til at der Ap-Nygård scorer bedre enn partiets oppslutning på målingene, kommer Kuran dårligere ut enn Høyre gjør som parti.

Om to år er det stortingsvalg. Jeg blir ikke veldig overrasket om Jon-Ivar Nygård er en av de første som får en statsrådsforespørsel dersom statsministeren heter Jonas Gahr Støre. Østfold er gjennom årtier underrepresentert i ulike regjeringen, og tiden er overmoden – kanskje spesielt for Arbeiderpartiet – til å vaske frem statsrådsemner fra vårt fylke. Fredrikstad Ap uten Nygård som frontfigur, vil by på en helt annet jevnbyrdighet i lokalpolitikken.

Hva har valgkampen gitt oss ellers? Noen tar alltid for mye tran. Tilsynelatende uten særlig bekymring for hvordan alle valgkamputspillene skal finansieres innenfor rammene av et trangt og vanskelig kommunebudsjett – og hvordan de rent praktisk skal løses – lanseres det planer i det vide og brede.

Tran-prisen denne gang må uten tvil gå til Johan Edvard Grimstad. Senterpartiets fylkesordførerkandidat ligger ikke på latsiden. Det er forslag om at Råde skal «få» deler av Fredrikstad, Sarpsborg og Rygge for å lage en helt ny kommune den ene dagen, og kostbare veiprosjekter den neste. En ny vannrørledning til flere titalls millioner kroner her og et ny videregående skole midt i gågata der.

Og fortsatt gjenstår en siste uke med jakt på velgernes gunst. Det kan bli krampetendenser hos både listekandidater og velgere før vi vender frem 14. september på kalenderen.

God valgkampinnspurt!

Prøv ut Velgerhjelpen på f-b.no

Jeg blir ikke veldig overrasket om Jon-Ivar Nygård er en av de første som får en statsrådsforespørsel dersom statsministeren heter Jonas Gahr Støre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags