Kunne du med god samvittighet stått over sengen til barnet ditt som var dødssykt fordi du ikke ville vaksinere det?

– Jeg vil at vi skal forhindre utbrudd av farlige sykdommer det finnes vaksiner for. Her har vi alle et ansvar, vi må informere, oppfordre og be alle som kan ta vaksiner – ta dem!

– Jeg vil at vi skal forhindre utbrudd av farlige sykdommer det finnes vaksiner for. Her har vi alle et ansvar, vi må informere, oppfordre og be alle som kan ta vaksiner – ta dem! Foto:

Av

Anna Margrethe Søfteland: – Det er for meg og mange andre ubegripelig at foreldre lar være å vaksinere – og rett og slett ikke ønsker sitt barns beste.

DEL

Leserbrev

Nei, jeg snakker ikke om mediestormen rundt blogg-Norge, jeg snakker om vaksinemotstandere og hvordan det å ikke vaksinere seg har blitt en av verdens største helsetrusler. En helt vanlig tirsdag, våkner opp og leser nyhetene på TV2. «Vi varsler: Meslingutbrudd i Oslo» . Følelsene som går gjennom min kropp er sinne, frustrasjon og frykt.

De første registrerte tilfellene av meslinger i Norge var på 1860-tallet og sykdommen spredte seg raskt til alle landets deler. En til to uker etter smitte inntreffer sykdommen, med forkjølelsesymptomer, øyebetennelse, lysskyhet, hoste og feber. Pasienten får hvite små flekker/utslett på kinnslimhinnen som kalles koplikske flekker omgitt av rød kinnslimhinne. Det var ikke før i 1969, over 100 år etter at sykdommen ble kjent i Norge, vi fikk vaksinen som skulle bekjempe meslinger.

Hvor viktig var det at denne vaksinen ble lagd, ikke bare for Norge, men for hele verden? WHO forteller at ved å gi vaksinen forhindrer vi 80 millioner meslingutfall og 4,5 millioner dødsfall årlig. Vi burde og skal være evig takknemlig for at vaksiner eksisterer, uten disse går mange liv tapt.

Hvordan startet vaksineringsskepsisen og hvorfor vil ikke folk vaksinere seg?

Vaksineskepsis vil si at man tror vaksinering og behandling av svært smittsomme sykdommer er farlig, vaksinemotstanderne mener at vaksiner gjør mer vondt enn godt for et samfunn. Motstandere av vaksiner har eksistert helt siden den første kom på banen, og skepsisen øker mer og mer i vår moderne tid. Det at folk nekter å vaksinere seg og sine barn er en trussel mot folkehelsen og det blir faktisk regnet som en av de ti største helsetruslene i verden, ifølge WHO .

Flokkbeskyttelsen blir ødelagt når mennesker lar vær å vaksinere barna sine basert på dumheter og ikke plausible teorier.

Vaksiner er et av de største vitenskapelige gjennombruddene innen medisin på verdensbasis, på grunn av vaksinering av sykdommer reddes utallige millioner av menneskeliv hvert år. Så hvorfor i all verden skal vi slutte å ta de?

Det finnes mange myter og konspirasjonsteorier om hvorfor det er farlig å ta vaksiner. Noen tror at myndighetene injiserer såkalte «mikrochips» i kroppene våre for å utøve tankekontroll. Det har også blitt konspirert i at vaksinering gir en «kontroll over befolkningen». Her har man spekulert i om vaksiner «bremser» fertiliteten slik man skal få kontroll . Det finnes ingen bevis eller plausible teknologiske forklaringer på dette. Det at det ikke finnes et snev av sannhet i disse teoriene burde være nok til at vi skal og bør ta vaksinene. Noen mener også at vaksiner ble lansert for at helsemyndighetene skulle tjene penger. Det er helt latterlig at folk tror at forskere bruker utallige timer og år på utvikle vaksiner som skal redde oss mennesker, for å tjene penger!

Det skal ikke være slik at leger og sykepleiere som skal bruke sin tid på å redde mennesker, må bruke tiden sin på å forklare at myter og konspirasjonsteorier er en trussel for folkehelsen. Vi hører at flere nekter å ta vaksiner fordi en forsker og kirurg i 1998 la frem teorien at vaksiner gir deg autisme. Denne teorien har gang på gang blitt motbevist og bør derfor ikke ha noen innvirkning på hvorfor folk ikke tar vaksiner.

Vi lever i en moderne tid, der alt skal utvikle seg og vi skal se fremover. Det skal ikke være slik at farlige sykdommer som var nærmest utryddet skal komme på banen igjen. La oss ikke bevege oss tilbake i tid

■ Det er skremmende at WHO har satt vaksinemotstand som en verdens farligste helsetrusler.

■ Det er skremmende at så mange mennesker tror på myter og konspirasjonsteorier om vaksiner.

■ Det er skremmende at vaksinemotstand har blitt en «vanlig greie».

Utdannede leger og sykepleiere skal ikke måtte bønnfalle en hel nasjon om å måtte ta vaksiner. Det skal ikke være slik at de er redde for å sende hjem barn og voksne fordi de kanskje kan ha meslinger eller andre farlige sykdommer som man skal og bør vaksinere seg mot.

Det finnes unntak, ikke alle kan ta vaksiner. Derfor er det så viktig at alle som kan ta dem gjør det for å beskytte andre. Flokkbeskyttelsen blir ødelagt når mennesker lar være å vaksinere barna sine basert på dumheter og ikke plausible teorier.

Det er ikke rart jeg opplever frykt når jeg leser nyhetssakene om meslingutbrudd, jeg tenker på meg selv, alle rundt meg og kommende generasjoner. Jeg vil at mine fremtidige barn og barnebarn skal ha et sunt og godt liv, jeg vil at vi skal forhindre utbrudd av farlige sykdommer det finnes vaksiner for. Her har vi alle et ansvar, vi må informere, oppfordre og be alle som kan ta vaksiner – ta dem!

Jeg jobbet for en verdens største helseorganisasjoner før, ofte møtte jeg på foreldre med barn som valgte å ikke vaksinere barna sine på grunn av motbeviste teorier. Det er forferdelig å tenke på at foreldre tar en avgjørelse som kan utover sine barn på verst tenkelige måte.

Det finnes altfor mange gode grunner til at denne vaksinen ligger i barnevaksinasjonsprogrammet, den kan gi alvorlige og farlige bivirkninger som lungebetennelse, bronkitt, mellomørebetennelse og hjernehinnebetennelse. Er man ikke bekymret for at egne barn kan få dette? Vil man ikke kunne sende av gårde barna sine i barnehagen og på skolen vitende om at de ikke kan få slike alvorlige sykdommer, fordi de er vaksinert? Det er for meg og mange andre ubegripelig at foreldre rett og slett ikke ønsker sitt barns beste. Kunne du med god samvittighet stått over sykesengen ditt dødssyke barn, fordi du ikke ville vaksinere det? Tenk så mye som kunne vært unngått.

Leger og sykepleiere gjør en fantastisk jobb med å redde liv, de jobber døgnet rundt for at alle oss mennesker skal ha det trygt og skal kunne leve. For at de ikke skal oppleve sine verste mareritt, la oss gjøre deres jobb enklere. Vi må vaksinere oss og våre barn!

Når jeg en dag blir mamma, vil jeg at mitt barn skal vaksineres, jeg vil kunne sende det av gårde i barnehagen og på skolen med god samvittighet. Jeg vil vaksinere mine fremtidige barn for å ivareta flokkbeskyttelsen. Jeg vil ikke ha det slik at vaksinemotstanderne vinner! Her har vi alle et felles ansvar om å ta opp kampen. Vi som ungdommer, barn, voksne og pensjonister må ta en del i debatten, det er nærmest livsfarlig å la vær.

Vi mennesker er til for hverandre, vi kan ikke fortsette å ødelegge for oss på den måten. For hver grunn noen kommer med for å ikke vaksinere, så finnes det tusen flere til at man skal vaksinere seg!

Jeg er bare 20 år, men min stemme er like viktig som hvilket som helst annen. Jeg snakker for alle de som ikke får være med på avgjørelsene, og jeg snakker for alle som er sammen med meg om å ta opp kampen og vinne over vaksinemotstanderne. Vi kan ikke fraskrive oss ansvar her selv om man mener at det ikke gjelder oss «her og nå», der tar man feil. Dette angår oss alle, og alle rundt oss, dine søskens barn, barn rundt og dine fremtidige barn.

Vi er et moderne samfunn, vi kan ikke holde på å gå tilbake i tid på den måten vi gjør nå. Vi må se fremover og hjelpe hverandre. Kan ikke alle bloggere og «influensers» heller bruke stemmen sin til å fremme slike viktige budskap og saker! Dette er langt viktigere enn hvem som har operert hva eller hvor på kroppen sin.

La oss bli mer opplyst, la oss oppfordre andre rundt oss til å ta smarte valg og til å ta vaksiner. For igjen, vi mennesker er til for hverandre, vi kan ikke fortsette slik. Nå er det nok!

Kilder:

Anna Margrethe Søfteland

Er fra Fredrikstad, men bor i Bergen

Følg på: www.linkedin.com/feed/

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags