Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I forbindelse med kommuneledelsens iherdige arbeid med å få etablert en visjon og et slagord for Fredrikstad-samfunnet har det i flere artikler i FB blitt hevdet at det gamle slagordet «Det årnær sæ» fremdeles er godt nok. Det skal jeg vokte meg vel for å ha noen mening om.
I kjølvannet av denne diskusjonen har vi fått en diskusjon om «Det årnær sæ». Hvem har æren av å være opphavsmannen/opphavskvinnen, vi må ikke glemme likestillingskravet! Som kjent har seieren mange fedre og nederlaget ingen mor.
I håp om i det minste å bringe diskusjonen opp på et høyere forvirringsnivå, så skal jeg få gi mitt bidrag.
På 70-80-tallet ble som kjent Fredrikstad rammet av en svært omfattende industrikrise. I løpet av kort tid forsvant hele skipsbyggingsindustrien i Nedre Glomma. Sarpsborg, Nabbetorp, Glommen, Fredrikstad, og Seut Mekaniske Verksteder. Flere tusen arbeidsplasser ble borte og i en periode var det bare Hasvik kommune på Finnmarkskysten som hadde høyere arbeidsledighet enn Fredrikstad.
For om mulig å bedre sysselsettingen ble det fra Fredrikstad og de andre kommunene i distriktet iverksatt felles tiltak, blant annet med etableringen av et næringsråd med Kristen Fredrik Stray som leder. Under en konferanse arrangert av næringsrådet mener jeg å huske at det var Kristen Fredrik Stray som lanserte uttrykket «Det årnær sæ» og med varianten «Det årnær sæ i Fredriksta».
Kristen Fredrik Stray er riktignok sarping, men allikevel, æres den som trolig æres bør!
- Bengt Børresen: Foreslår «Kjepper i jula» hvis «Det årnær sæ» refuseres
- Kolbjørn Eggen: Uttrykket «Det årnær sæ» er eldre enn revyen «Det årnær sæ»
Kommentarer til denne saken