Gå til sidens hovedinnhold

Æren for «Det årnær sæ» skal trolig gå til en sarping

Artikkelen er over 3 år gammel

– Æres den som trolig æres bør, skriver Roar Julsen, og mener det var en sarping som lanserte «Det årnær sæ» som slagord for Fredrikstad.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forbindelse med kommuneledelsens iherdige arbeid med å få etablert en visjon og et slagord for Fredrikstad-samfunnet har det i flere artikler i FB blitt hevdet at det gamle slagordet «Det årnær sæ» fremdeles er godt nok. Det skal jeg vokte meg vel for å ha noen mening om.

I kjølvannet av denne diskusjonen har vi fått en diskusjon om «Det årnær sæ». Hvem har æren av å være opphavsmannen/opphavskvinnen, vi må ikke glemme likestillingskravet! Som kjent har seieren mange fedre og nederlaget ingen mor.

I håp om i det minste å bringe diskusjonen opp på et høyere forvirringsnivå, så skal jeg få gi mitt bidrag.

På 70-80-tallet ble som kjent Fredrikstad rammet av en svært omfattende industrikrise. I løpet av kort tid forsvant hele skipsbyggingsindustrien i Nedre Glomma. Sarpsborg, Nabbetorp, Glommen, Fredrikstad, og Seut Mekaniske Verksteder. Flere tusen arbeidsplasser ble borte og i en periode var det bare Hasvik kommune på Finnmarkskysten som hadde høyere arbeidsledighet enn Fredrikstad.

For om mulig å bedre sysselsettingen ble det fra Fredrikstad og de andre kommunene i distriktet iverksatt felles tiltak, blant annet med etableringen av et næringsråd med Kristen Fredrik Stray som leder. Under en konferanse arrangert av næringsrådet mener jeg å huske at det var Kristen Fredrik Stray som lanserte uttrykket «Det årnær sæ» og med varianten «Det årnær sæ i Fredriksta».

Kristen Fredrik Stray er riktignok sarping, men allikevel, æres den som trolig æres bør!

Kommentarer til denne saken