Utgårdskilen kan bli motor for maritim næring på Østlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mona Vauger: – Med Borg havn som en dyktig forvalter og mer landareal til næring har vi tro på at Utgårdskilen kan bli fremtidens motor for maritim næring på Østlandet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Hvaler Arbeiderparti er opptatt av fremtidens Hvaler, næringsutvikling og lokale arbeidsplasser. Vi har valgt å legge vekt på Hvalers fortrinn. Hvaler har den største fiskerihavna i Sør-Norge øst for Lindesnes. Utgårdskilen gir i dag opp mot 100 arbeidsplasser inkludert fiskere og alle som har sin virksom het tilknyttet havna, og det er optimisme til å satse videre.

Bare få år tilbake, var situasjonen en helt annen. Da var politikerne på Hvaler usikre, fordi man ikke kunne se behovet og rekrutteringen var lav. Politikerne hadde den gang ikke tro på at det var grunnlag for det som var skissert i planene og godkjente ikke de store planene for Utgårdskilen.

I dag har trenden snudd. I dag finnes det yngre krefter ønsker å satse på fiskeri og det er tid for å tenke nytt. Politikerne på Hvaler må tenke langsiktig og legge til rette for denne utviklingen.

I Utgårdskilen er en stor leverandør av kvalitetsprodukter med gode fremtidsutsikter. Etableringen av Egersund Trål viser hvilken betydning havna har for fisket i Skagerrak. Det er også stor optimisme knyttet til at en stor aktør som Borg havn skal forvalte havna i fremtiden og at dette gir fortgang i mudring og tilrettelegging av havna for fremtidens maritime næringsutvikling.

Ingen vet hva havet kan gi i form av energi og mat i fremtiden, men at det vil få stor betydning er noe vi må ta høyde for. Det er også viktig å jobbe opp mot sentrale myndigheter for å sikre rekruttering for fremtidens fiskeri. Arbeiderpartiet er opptatt av å videreføre det grunnleggende prinsippet i norsk fiskeriforvaltning, at ressursene tilhører fellesskapet og at fiskekvotene ikke skal være evigvarende.

Det er viktig å verne om koblingen mellom kvote, båt og aktive fiskere, fordi det skal være fiskeri som skal gi inntektene ikke salg av kvoter. Hvaler Arbeiderparti har også vært en pådriver for å få bedret belysningen og merkingen ytterst i innseilingen til havna for å bedre sikkerheten til fiskerne.

Det er i dag behov for større næringsarealer på land i Utgårdskilen. Derfor fremmet Hvaler Arbeiderparti et innspill til kommuneplanen om å sette av flere landarealer på vestsiden av kilen, slik at de som lykkes med sin virksomhet der i dag kan utvide og satse videre. Det er svært gledelig at et enstemmig kommunestyre stilte seg bak forslaget og at det nå åpner seg nye muligheter.

Med Borg havn som en dyktig forvalter og mer landareal til næring har vi tro på at Utgårdskilen i fremtiden vil gi flere arbeidsplasser og bli fremtidens motor for maritim næring på Østlandet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken