Gå til sidens hovedinnhold

Ossietzky, Liu Xiaobo og Snowden, hvor er etikken og humanismen?

Artikkelen er over 4 år gammel

Odd Løkkevik gir en gjennomgang av storpolitikk og maktovergrep. Også Norge er med i dette spillet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 1936 fikk journalisten Carl von Ossietzky tildelt Nobels Fredspris etter å ha orientert om at Adolf Hitler var i ferd med å ruste opp, noe som ikke var i samsvar med fredsavtalen etter den 1. verdenskrig. Knut Hamsun gikk kraftig ut - og fordømte utdelingen.

Ossietzky hadde muligheten til å forlate Tyskland, men journalisten ville være tro mot demokratiet og det frie ord.  Han endte sine dager i en konsentrasjonsleir.

Utenriksminister Halvdan Koht, som satt i Nobelkomiteen gikk ut av denne på grunn av vedtaket  -  og da prisen ble utdelt møtte ikke kong Håkon opp.

Teknikeren Mordechai Vanunu gjorde verden oppmerksom på at Israel hadde utviklet atomvåpen i 1986  -  etter leveranser av tungtvann fra «fredsnasjonen» Norge. Han har i dag utreiseforbud etter fengselsopphold med blant annet ti år isolat på glattcelle!

I 2010 fikk menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo, fra Kina, fredsprisen. Da var det mange som fremholdt at det ville medføre store kostnader for Norge. Ja, de fikk noe rett i dette. Det var penger mot moral.

Edward  Snowden,  Chelsea Manning og  Julian Assange har avslørt hva USA har bedrevet av omfattende overvåking av alle  -  fra Europas ledere  til deg og meg! Manning fikk nedsatt straffen på 35 år av president Obama før han gikk av. De to andre får nok neppe noen pris av Nobelkomiteen.

At Norge ikke ønsker å gi Edward Snowden et amnesti for å hente Ossietzky-prisen for sin innsats for ytringsfriheten, forteller mye om at Norge er en «USA-puddel».

I Urix Spesial, som ble vist onsdag den 18. januar, kom det klart fram hvordan verdenspolitikken er full av hykleri. At Saudi-Arabia var verdens verste tyranni ble å se på skjermen.  Kongedømmet bruker sin økonomiske styrke og religion hvor kvinnene er underkuet - som landets øvrige befolkning. Men verdens statsledere står i kø for å lovprise regimet.  Det ved å møte opp blant annet ved den gamle kongens død   -  som vår utenriksminister Børge Brende. President George W. Bush’ deltagelse i sabeldans var også å se.

Tyrannistatens støtte og samspill kom klart fram da despoten Saddam Hussein angrep Iran - og  USA hjalp Al Qaida og Osama bin Laden i Afghanistan for å kaste Sovjetunionen ut etter okkupasjonen i 1979. Tidligere har blant annet Tyrkia og England forsøkt seg på det samme.  

Etter at to fly ble styrtet inn i New Yorks tvillingtårn, kom angrepskrigen og okkupasjonen av Afghanistan - som USA startet og Norge har deltatt i - nå på det 16. året. Men som Sovjetunionen må okkupantene trekke seg ut der - med «halen mellom bena».

Da Saddam Hussein angrep Iran fikk han rikelig med våpen - også kjemiske - av USA og økonomisk støtte av Saudi-Arabia.  Det var oljen, og den ene muslimen mot den andre! Men da Hussein angrep oljestaten Kuwait for å få penger til å rette opp økonomien etter krigen - ble han først stoppet av president George H. Bush. Deretter av sønnen George W. Bush som okkuperte Irak og sørget for at Saddam Hussein ble hengt for ti år siden.

Syria er blitt et bol for religiøse argumenter. Det IS utfører er forferdelig. Men da jeg som gutt leste om «Robin Hood» og den selvelskende «Johan uten land» har det senere kommet fram at «Richard Løvehjerte», som vår Sigurd Jordsalafare, dro på korstog til Palestina for å slakte ned jøder og muslimer.

«Blodet fløt som bekker i Jerusalems gater» har vært å lese.

Da Libya ble angrepet, slapp norske fly 65 prosent av bombene for å få fjernet «den gale hunden» Muammar al Gadafi. Putin er en person som fremstår som Russlands nye tsar. Han mener at flyktningekrisen har sin årsak i overnevnte.

En kan spørre: Har folk det bedre nå enn tidligere i Irak og Libya?

En kan spørre: Har folk det bedre nå enn tidligere i Irak og Libya? Men hva med okkupanten,  terror-  og apartheidstaten Israel? De får årlig tilført milliarder US-dollar - og alt de ønsker av våpen.

«Fredsnasjonen» Norge, inngår handelsavtaler, har forskningssamarbeid og er også leverandør av våpen til dette regimet. Dette for også å undertrykke folket i «konsentrasjonsleiren» Gaza.

Til dere som ikke så URIX spesial på NRK 2, onsdag den 18. januar -  se det på NRKs nett TV.

Fredag 20. januar avla den nye presidenten i USA eden med handa på bibelen  - og fremførte deretter: «Thank God for America» and «God bless you all.» Hvor er Etikken, humanismen og moralen ?

Les også

Vi kan ikke redde verden, men vi kan sende varme tanker til dem som har en hverdag like brutal som thrilleren du så på tv i går

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.