MDG slår et slag for allemannsretten og områder ved vannet: Visst skal vi passe på!

– Jeg gjetter på at det er flere enn Vigdis Berg som lurer på hva som vil skje med steder som dette, nå som mye skal utbygges og forandres, skriver Margrete Kvalbein. Berg var i sitt innlegg særlig opptatt av Kyststien på Kråkerøy, her med Gressvik-siden i bakgrunnen.

– Jeg gjetter på at det er flere enn Vigdis Berg som lurer på hva som vil skje med steder som dette, nå som mye skal utbygges og forandres, skriver Margrete Kvalbein. Berg var i sitt innlegg særlig opptatt av Kyststien på Kråkerøy, her med Gressvik-siden i bakgrunnen. Foto:

Av

MDG-leder Margrete Kvalbein beroliger Vigdis Berg som frykter for kyststien på Kråkerøy: – Vi er flere småpartier som kommer til å passe nøye på hvilke verdier vi må vokte.

DEL

Leserbrev

Vigdis Berg setter ord på noe mange antagelig bekymrer seg for i «heisekranenes tid». Fredrikstads store forandringsprosess: Blir det «...utbyggerens søte drøm, innbyggernes mareritt?» Eller kan vi greie å forene ut- og innbyggernes behov?

I Norge har vi noe fantastisk som kalles allemannsretten. Vi kan ferdes fritt i utmarka, og det sitter i ryggmargen for oss at luft og vann og grønne omgivelser tilhører alle. Selv om byområder sjelden er typisk «utmark», er det kvaliteter i vårt felles forhold til kysten og vannet som vi skal hegne om. Vi vil ikke at nærhet og utsikt til vannet skal forbeholdes de rike, eller at alle bynære områder med kontakt med vannet skal bli «dressert».

Berg bekymrer seg for fremtiden til Kyststien på Kråkerøy – et sted med fred og vannutsikt som er tilgjengelig for alle som har oppdaget den bortgjemte skatten. Jeg gjetter på at det er flere enn henne som lurer på hva som vil skje med steder som dette, nå som mye skal utbygges og forandres.

Soner som blir avstengte fordi de blir fylt opp av privatboliger, kan fremmedgjøre oss for egen by.

Nåværende og fremtidige politikere har et kjempeansvar for å la byen fortsette å være vår. Soner som blir avstengte fordi de blir fylt opp av privatboliger, kan fremmedgjøre oss for egen by. Det kan også gjelde områder kan bli «for pene» og som støter fra seg folk som ikke kan eller vil kjøpe noe der. Berg nevner selv noen eksempler på at Fredrikstad har greid det før: Å sørge for åpne, trivelige byrom som ikke krever kjøp og salg av oss om oppholder oss der. Byrom som oppleves både vakre og frie. Det må være et mål å oppnå også i nye bydeler som skal utvikle seg.

Jeg får lyst til å si til Berg og andre som er nervøse for utviklingen i byen: Pass nøye på hva du stemmer under valget i høst! Selv representerer jeg et parti som har tilgang til grøntarealer, enger og vann svært høyt på agendaen, men jeg vet at vi er flere småpartier som kommer til å passe nøye på hvilke verdier vi må vokte så vi ikke får store voksesmerter og skadevirkninger på sikt. Vi vil jo ha en type vekst i byen som ikke gjør skade for fremtiden og fellesskapet.

Selv om jeg deler noe av Bergs bekymring, blir jeg også glad når jeg leser det hun skriver: Det er gull verdt for Fredrikstad å ha folk som følger med på hva som skjer, og som husker på hva som er verdt å ta vare på!

Margrete Kvalbein

Leder i Fredrikstad MDG

Holmen

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags