Tragedier har rammet Joe Biden. Det gjør ham valgbar

– Det vil være en alvorlig interessekonflikt for Joe Biden dersom det stemmer at sønnen Hunter Biden har inngått mange tvilsomme forretningsavtaler med stor fortjeneste i land hans far besøkte i egenskap av USAs visepresident. Den ukrainske riksadvokaten har imidlertid uttalt at verken far eller sønn Biden har gjort noe ulovlig.

– Det vil være en alvorlig interessekonflikt for Joe Biden dersom det stemmer at sønnen Hunter Biden har inngått mange tvilsomme forretningsavtaler med stor fortjeneste i land hans far besøkte i egenskap av USAs visepresident. Den ukrainske riksadvokaten har imidlertid uttalt at verken far eller sønn Biden har gjort noe ulovlig. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gunnar Bodahl-Johansen: – Med sine 76 år er Joe Biden ikke usårbar i sin kamp for å bli demokratenes presidentkandidat. Men hvordan han har håndtert tragediene som har rammet ham, gjør ham valgbar.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I november 1972 ble 29 år gamle Joseph Robinette Biden jr. valgt til senator fra delstaten Delaware, USAs nest minste stat som ligger rett øst for Washington DC. Kort tid etter valget omkom hans første kone Neilia (30) og hans datter Naomi (1) i en bilulykke mens de var på juleshopping. Hans to sønner, fire år gamle Joseph (Beau) og tre år gamle Robert (Hunter), ble alvorlig skadet.

Joe Biden var i Washington for å ansette folk til sin stab i Senatet da han fikk telefonen med beskjeden om bilulykken. I sin selvbiografi «When The Light Enters», skriver Joe Bidens nåværende kone, Jill Biden, som han giftet seg med i 1977: «Joe Biden hadde alt, i et fryktelig sekund var alt borte.» I januar 1973 ble Biden tatt i ed som senator ved sønnenes sykesenger. Biden, som er født 20. november 1942, var da akkurat fylt 30 år, som er aldersgrensen for å kunne bli tatt i ed som senator.

Biden ble for øvrig gjenvalgt som senator fra Delaware seks ganger, sist i 2008, og i alle år pendlet han mellom Capitol Hill og hjemmet i Delaware.

Fridde fem ganger

Joe Biden fridde til sin andre kone ikke mindre enn fem ganger før hun svarte ja. I et intervju med Vogue i 2016 forteller Jill Biden at hun på dette tidspunktet hadde blitt så glad i Bidens sønner at hun måtte være sikker på at ekteskapet ville vare. «De hadde mistet sin mor, og jeg kunne ikke ta sjansen på at de skulle miste en ny mor», uttalte Jill Biden til Vogue. I sin selvbiografi «Promises to keep», skriver Joe Biden: «Hun ga meg livet tilbake. Hun fikk meg til å tro på at min familie kunne bli hel igjen.» Joe og Jill Biden ble i 1981 foreldre til datteren Ashley.

Biden er utdannet jurist fra Syracuse University nord i delstaten New York. Etter eksamen i 1968, arbeidet han som advokat i hjemstaten Delaware frem til han ble valgt inn i Senatet. Men Biden la ikke jusen helt på hylla etter som han i perioden 1991 til 2008, altså helt til han ble valgt til visepresident, ledet et seminar om amerikansk forfatningsrett ved Widener University i hjemstaten.

Nå har det imidlertid kommet lekkasjer fra etterretningsmiljøet i USA om at president Donald Trump har bedt regjeringen i Ukraina om å etterforske saker som kan skade Joe Biden og hans familie.

En problematisk sønn?

Joe Bidens eldste sønn, Joseph Robinette Biden III, kalt Beau, døde av hjernekraft 30. mai 2015. Som faren var han utdannet jurist ved Syracus-universitetet. Han ble to ganger valgt til riksadvokat (Atorney general) i Delaware, og han hadde annonsert sitt kandidatur til guvernørstillingen da han ble rammet av kreft. I sin selvbiografi skriver Joe Biden om sin sønn: «Jeg er helt sikker på at Beau kunne stilt opp i presidentvalget, og ved hjelp av sin bror vinne valget.»

Bidens yngste sønn Hunter, også han jurist (fra prestisjeuniversitetet Yale) og advokat, er en mer omstridt person. Kort tid etter brorens død, innledet han et forhold til brorens enke, gjennomgikk en opprivende skilsmisse der ekskona beskyldte ham for å ha brukt penger på narkotika, alkohol, prostituerte og dyre gaver til andre kvinner han hadde seksuelle forhold til. En kvinne beskylder ham for å være far til hennes barn, og han ble kastet ut av marinens reservestyrker i 2014 etter en positiv narkotikatest. 16. mai 2019 giftet Hunter Biden seg i all hemmelighet med en fraskilt sørafrikansk kvinne etter ti dagers bekjentskap.

Trump, Biden og Ukraina

Ifølge The Hill (magasinet som skriver om Kongressen og Det hvite hus), mener mange at Hunter Biden har inngått mange tvilsomme forretningsavtaler med stor fortjeneste i land hans far besøkte i egenskap av USAs visepresident. Blant annet jobbet han for et ukrainsk naturgasselskap på samme tid som faren presset ukrainske myndigheter – blant annet ved å true med å holde tilbake støtte til Ukrainas forsvar – til å fjerne en aktor som etterforsket oligarken som eier energiselskapet.

Det kunne i tilfelle innebære alvorlige interessekonflikter for Biden senior. Den ukrainske riksadvokaten har imidlertid uttalt at verken far eller sønn Biden har gjort noe ulovlig. Tvert imot ville USAs daværende visepresident avsatte aktoren fordi han var for svak med tanke på å etterforske korrupsjon. Ifølge The New York Times 22. september fortalte Joe Biden i 2018 at han hadde sagt til ukrainske myndigheter: «Vi drar om seks timer. Er ikke aktoren sparket innen den tid, får dere ingen penger! ... Well, son of a bitch, he got fired.»

Nå har det imidlertid kommet lekkasjer fra etterretningsmiljøet i USA om at president Donald Trump har bedt regjeringen i Ukraina om å etterforske saker som kan skade Joe Biden og hans familie. Ifølge Wall Street Journal 21. september er Trump anklaget for åtte ganger å ha presset Ukrainas president til å samarbeide med sin personlige advokat Rudy Giuliani, og til CNN har Giuliani innrømmet at han ba ukrainerne etterforske Biden. Både Joe Biden og demokratene som har flertallet i Representantenes hus, krever nå utlevert utskrifter av samtalene Biden har hatt med Ukrainas president.

Trumps største konkurrent

Ifølge RealClearPolitics gjennomsnittsmåling for nasjonale meningsmålinger tatt opp i perioden 7. juli til 17. september har Biden en oppslutning på 52,7 prosent mens Trump har en oppslutning på 41 prosent. Biden leder altså med 11, 7 prosent, og mange peker på at det er fordi Trump ser på Biden som sin sterkeste konkurrent, at han vil grave frem negativt stoff om Biden.

I RealClearPolitics siste gjennomsnittsmåling for de demokratiske presidentkandidatene, har Joe Biden en oppslutning på 30,2 prosent, senator Elisabeth Warren 19,6 mens senator Bernie Sanders har en oppslutning på 15,6 prosent. De andre kandidatene ligger langt bak.

Nå har imidlertid Elisabeth Warren passert Joe Biden på den lokale meningsmålingen for Iowa. Her får Warren 23 prosent mot Bidens 20,5 prosent. Bernie Sanders har gått tilbake til 12 prosent mens South Bend-ordfører Pete Buttigieg puster Sanders i nakken med 11,3 prosent, og han har distansert California-senator Kamala Harris som får 5,3 prosent.

Det første primærvalget avholdes nettopp i Iowa, og Iowa er dermed den første delstaten som velger utsendinger til demokratenes landsmøte i sommer i Milwaukee i delstaten Wisconsin. Utfallet av primærvalget i Iowa vil gi den første pekepinnen på hvor god oppslutning kandidatene har blant velgerne, og dessuten vil vinneren få stor medieoppmerksomhet.

Magasinet The New Yorker skriver at selv om Joe Biden har en klar ledelse på sine demokratiske rivaler, er han ikke usårbar. I artikkelen pekes det på at Joe Biden er 76 år, og viser det noen ganger, at han ofte snubler når han forsvarer sin politiske fortid, blant annet støtten til Irak-krigen og hans nære samarbeid med republikanske raseskille-senatorer. Men nettopp hvordan han har håndtert tragediene som har rammet ham, gjør ham valgbar. Dessuten er han plassert politisk midt i det demokratiske partiet, mens senator Warren har plassert seg lenger til venstre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken