Hvorfor skal USA bære utgiftene ved å opprettholde NATO?

«Selvfølgelig kan man si mye om Donald Trump.»

«Selvfølgelig kan man si mye om Donald Trump.» Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kanskje er han ikke så gæern alllikevel, spør Trond Sørlie, og har stor forståelse for at Donald Trump vil ha NATO-landene til å bruke mer på forsvaret.

DEL

Meninger 

Ja, ja, så ble Donald Trump valgt som president i USA. Hvilken katastrofe vil mange si. En slik tulling kan da umulig styre verdens største demokrati ?

En kan undres på hva grunnen var. I åtte år har eliten styrt USA, den øvre middelklasse, og der hvor pengene sitter. Hvis vi ser tilbake i tid, har kjøpekraften til den jevne arbeidende amerikaner gått drastisk ned. Den før så anonyme middelklassen var tidligere den viktigste bærebjelken i amerikansk økonomi. Reallønnsinntekten for denne gruppen har gått drastisk ned, mens det motsatte har skjedd for «the white collar folks» .

Er det da noe rart at amerikanere flest håper å det bedre med Donald Trump?

Selvfølgelig kan man si mye rart om Donald Trump og hans spesielle uttalelser. Selv om hans kvinnesyn i våre øyne er gammeldags og helt uakseptabelt, så får han jammen bøttevis av stemmer nettopp fra den kvinnelige velgermassen. Veldig rart, men typisk amerikansk spør du meg.

Et tema som har fått norske og europeiske statsledere til å undres, er Trumps uttalelser om NATO-alliansen. Jeg skjønner meget godt at USA ikke alene er interessert i å bære alle utgiftene som må til for opprettholde NATO som forsvarsallianse.

Hvorfor skal de det? Som kjent består NATO av 28 medlemsland der alle ha forpliktet seg til å bidra med to prosent av sitt lands BNP. Norge ligger idag langt under dette tallet. Og så kan man spørre seg selv om hvorfor det.

Her, som overalt ellers, handler det i stor grad om nøkkelordene «vilje og budsjett». Utgifter til et godt forsvar er mye bedre anvendelse av dine og mine skattekroner enn å øse ut penger til udefinerte og ulne hjelpeprosjekter i utlandet. Hvis myndigheten reduserer sin «giverglede», vil vi kanskje komme opp i det ønskede tallet på to prosent, og at vi dermed får oppfylt kravet til NATO-finansiering.

Donald Trump fremsto i valgkampen som en ufordragelig fyr. Men allerede nå etter at valget er gjort, begynner tidligere kritikere å forandre mening. Kanskje han ikke er så gæern allikevel ?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags