Urettferdig at foreldrenes postnummer skal avgjøre hvor du må gå på skole

Av

Det er ingen som vet bedre enn elevene selv hva de vil. Så hvorfor skal politikerne på fylkestinget bestemme skole for dem?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Østfold-regionen i Viken har vi endelig fått fritt skolevalg. Det betyr at elevene selv velger hvilken videregående skole de skal gå på innenfor en sone, uavhengig av hvilket hjem de kommer fra eller hvor de bor. Det er gode grunner til at mange velger enn annen skole enn den som er nærmest. Kanskje velger de å søke seg til en annen skole fordi de vet at de ikke vil trives med miljøet. Kanskje har de blitt mobbet og har lyst til å søke seg vekk. Kanskje tilbyr skolen i nabobyen et spesielt programfag man ønsker å ta. Kanskje er det så enkelt som at de har lyst til å prøve noe nytt og møte andre mennesker. Med fritt skolevalg kan elevene velge skole uansett hvilken grunn de har for å gjøre det. Det mener jeg er bra.

Arbeiderpartiet og AUF vil fjerne retten elevene våre har til å velge, og gå tilbake til nærskoleprinsippet fra neste skoleår. De mener at det er mer rettferdig om alle elever plasseres på skolen som er nærmest hjemmet. Her er Arbeiderpartiet og AUF på villspor. Det er på ingen måte mer rettferdig at det eneste kriteriet for hvor du må gå på skole er hvilket postnummer foreldrene dine har.

Ingen blir mer motiverte av å vite at man kunne kommet unna et dårlig miljø, hadde man bare hatt muligheten til å velge skolen selv. Ingen blir mer motivert til å gjøre det bra på skolen hvis man vet at et fag man har skikkelig lyst til å ta bare finnes på en skole man ikke kan gå på. Fritt skolevalg gir elever større bestemmelsesrett over egen fremtid, derfor er det viktig at Viken fortsetter med fritt skolevalg også neste skoleår.

Vi i Unge Høyre vil fortsette å ha fritt skolevalg i Viken, og det skal vi kjempe for. Skolen er for viktig til at politikere fra Arbeiderpartiet skal kunne bestemme over elevene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags