At vi har så mye elg tilsier at vi også bør ha ulv

«Plass til ulv»: – Ulven bryr av verken om folketall, eller fylkes- og landegrenser, er brevforfatterens melding til Petter Schou.

«Plass til ulv»: – Ulven bryr av verken om folketall, eller fylkes- og landegrenser, er brevforfatterens melding til Petter Schou. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ulveinteresserte Thorleif Faureng svarer Spydeberg-ordfører Petter Schou som mente det ikke er plass til ulv i Østfold.

DEL

Leserbrev 

Ulv er ingen truet dyreart, skriver Petter Schou, ordfører i Spydeberg. Han har rett i det, hvis man ser på den totale ulvebestanden i verden. Men skal vi unnlate å ta vare på ulven i Norge av den grunn? Nei, selvfølgelig ikke. Fjellreven er i en lignende situasjon som ulven (truet lokalt, men ikke globalt), men vi tar da vare på fjellreven likevel.

Vi gjør det blant annet for å opprettholde balansen i økosystemene. Og bare det faktum at Norge har en av verdens tetteste bestander av elg, tilsier at vi også bør ha ulv. Store mengder med hjortedyr skader nemlig skogen og det biologiske mangfoldet. Ulv er dessuten bra for en bærekraftig utvikling i elgbestanden.

Ulven var nærmest utryddet i Norge og Sverige på 1960-tallet, skriver Petter Schou. Og det er riktig. Men Schou tar feil når han sier at ulven er satt ut i Sverige. Den kom dit for egen maskin.

Hunder kan holdes i bånd, sauer kan gjerdes inn og angst kan motarbeides med opplysning.

Ifølge Petter Schou er Østfold fylke og Indre Østfold for små og for tett befolket til å huse ulv. Han begrunner det med at ulven er avhengig av å bevege seg over svært store arealer. Men til det er å si at ulven verken bryr seg om folketall, eller fylkes- og landegrenser. Det eneste som betyr noe for ulven er tilgang på mat og gjemmesteder. Og det har den rikelig av i Norge.

Ulven er farlig for hunder og sauer og den skaper angst, skriver Petter Schou til slutt. Ja, men alt det går det an å gjøre noe med. Hunder kan holdes i bånd, sauer kan gjerdes inn og angst kan motarbeides med opplysning. Verre er det ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags