Professor Mikkel Heide Schierup fra senter for bioinformatikk ved Aarhus Universitet. Schierup, forsker på utviklingen av mennesket og de andre apene. Han starter med spørsmålet om hvilken ape vi stammer fra.

– Mennesker er nær beslektet med apene, men vi kan ikke si at vi stammer fra den ene eller den andre arten, for vi stammer ikke fra en nålevende apeart, sier han. 

Vi snakker om brøkdeler av sekunder før en påkjørsel hadde skjedd.

Jeg tror den danske professoren Mikkel Heide Schierup tar feil! Noen stammer åpenbart fra en ukjent, men nålevende aperase. Sterke signaler tyder på at det finnes en apeart som Homo Sapiens ikke stammer fra og som professoren ikke har kjennskap til?

Avstamninger fra denne ukjente apearten har tatt bolig blant oss og er potensielt livsfarlige bilførere i trafikken. (Hvordan i all verden har denne gren av primatene klart å få tillatelse til å kjøre bil?)

Forleden, med Glommaringen fra Lundheim til Greåker over sentrum av Fredrikstad, ble jeg vitne til minst tre tilfeller av «apekjøring». Fra ett av setene på høyre side foran i bussen, hadde jeg panoramautsikt. Først var det en bil, med sannsynlig «ape»-fører bak rattet, som fra venstre fil og uten bruk av blinklys ble vrengt inn i høyre felt (i 2+ filen) inn mot rundkjøringen ved bruhodet på Østsiden. Bussføreren måtte bråbremse for ikke å kollidere.

Kommet ut fra buss-stopp i Nygaten og ut i høyre fil, mot sentrum, kom en privatbil opp på venstre side av bussen og kjørte mot sentrum i feil fil. Mot denne bilen kommer det en bil fra sentrum. Men før det skjedde en ulykke, svingte bilen med den sannsynlige «apeføreren» ned til venstre og selvfølgelig uten å bruke blinklys.

Så i rundkjøringen i krysset Freskoveien-Rolvsøyveien. Etter at bussen har rundet og skal svinge til høyre for å komme ut av rundkjøringen, kommer det en bil i full fart fra høyre ut i rundkjøringen, og så vrenger denne «apeføreren» bilen ut i rundkjøringen rett foran bussen og ut til høyre i Rolvsøyveien. Vi snakker om brøkdeler av sekunder før en påkjørsel hadde skjedd. Jeg tror ikke bussføreren fikk tid til å reagere med å bremse før bilen med fører, av sannsynligvis ukjent apekattrase var i full fart oppover Rolvsøyveien.

Hvor stammer slike «aper» fra? Hvordan i alle dager har de klart førerprøven?

A propos blinklys? En leser i Bergen hadde et leserbrev i Dagbladet for noen måneder siden. I brevet skrev han at han hadde fulgt etter en bil gjennom flere gater i Bergen fordi han var interessert i å snakke med den forankjørende som ikke brukte blinklys uansett om han skulle svinge høyre eller venstre.

Omsider parkerte vedkommende og vår brevskriver gikk for å snakke med den mannlige primaten. På spørsmål om hvorfor vedkommende ikke brukte blinklys, svarte vedkommende: «Blinklys er for gamle tanter!»

Dersom slike bilførere av hittil ukjent aperase kan lese, oppfordrer jeg dem i dette leserbrevet til å holde seg borte fra bilkjøring for ikke å sette eget og andres liv på spill.

Les også

«Jeg kan garantere deg en litt bedre dag»