Er det rettferdig at noen har mer enn andre?

– Hvorfor får han tre, da? spør jenta etter at de sammen har løst en oppgave og hun har fått én bit av godteriet. Bilde fra filmen som viser DNBs eksperiment med å gi ulik belønning til jenter og gutter.

– Hvorfor får han tre, da? spør jenta etter at de sammen har løst en oppgave og hun har fått én bit av godteriet. Bilde fra filmen som viser DNBs eksperiment med å gi ulik belønning til jenter og gutter.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Morten Johansen innleder til filosofidebatt på Litteraturhuset: – I det virkelig eksisterende Norge er det ikke hardt arbeid som forklarer hvorfor de rike i Norge er rike.

DEL

Kronikk 

Nesten alle er enige om at det ikke bør være lønnsforskjeller mellom menn og kvinner som gjør de samme oppgavene. Men hvorfor bør det være lønnsforskjeller mellom de som gjør forskjellige oppgaver?

I anledning kvinnedagen 8. mars i år, gjennomførte banken DNB et sosialt eksperiment (se video) der flere grupper med barn, alle bestående av en gutt og en jente, ble bedt om samarbeid om å løse en oppgave. Når oppgaven var løst, ble jentene i hver gruppe belønnet med en bit godteri, mens guttene fikk tre biter. Mannen som var ansvarlig for å dele ut premie forklarte barna at jentene fikk én bit fordi de var jenter, mens guttene fikk tre biter fordi de var gutter.

Man trenger ikke å ha skjenket mange glass med brus til barn for å se for seg reaksjonene. Jentene ble sinte, lei seg, forfjamset og kunne ikke begripe hvordan dette kunne være rettferdig. DNBs poeng var å få frem at det er urettferdig at kvinner i like stillinger som menn, i gjennomsnitt tjener ca. 85 prosent av menn.

I stedet for å lulle oss inn i eventyrfortellinger om at de rike fortjener sin enorme rikdom, burde vi stille mer grunnleggende spørsmål om rettferdighet og fordeling.

Dette er et poeng de fleste vil kunne slutte seg til. Eksperimentet åpner imidlertid opp for en dypere refleksjon når en av guttene uttaler: «Vi må jo dele likt». Spørsmålet er, hvorfor skal denne innsikten bare skal gjøres gjeldende for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn? Hvorfor skal ikke alle dele likt? Det mangler ikke på forsøk på å forsvare at økonomisk ulikhet er rettferdig, la oss ta en titt på et av de vanligste begrunnelsene.

De som jobber hardt fortjener mer enn andre

Påstanden om at de som jobber hardt fortjener mer enn andre virker intuitivt som et rimelig argument. Hvis man jobber hardt, bør man belønnes for det. For det første er det rettferdig og for det andre gir det oss et insentiv til å stå på.

Men er det virkelig de som jobber hardest som har mest i Norge? Først må vi definere hva vi mener med hardt. Hvis vi mener å slite oss ut i jobben, er det definitivt ikke de som jobber hardest som tjener mest. De som jobber i tunge yrker som tærer på kroppen, enten i form av vond rygg, senebetennelse i armer, eller at de blir utsatt for risiko for arbeidsulykker på jobben er på ingen måte Norges rike. I denne gruppen finner vi renholdere, arbeidere på byggeplasser, sjauere osv. Mange i disse yrkenes jobber så hardt at de ikke engang kan jobbe til pensjonsalder, men de ser ikke ut til å bli belønnet nevneverdig for det.

Bakgrunn:

  • Kronikkforfatter Morten Johansen er filosof fra Torpeskolen filosofifabrikk.
  • Han holder foredraget «Er det rettferdig at noen har mer enn andre?» på Litteraturhuset i Fredrikstad torsdag 19. april.
  • Arrangement holdes i samarbeid med Human-Etisk Forbund Fredrikstad.
  • Dette er tredje foredrag i en serie der filosofer fra Torp innleder til debatt om jordnære tema.

De som derimot blir belønnet, er arvingene. Blant Norges 400 rikeste er to av tre arvinger. Jeg antar at ingen tror at «hardt arbeid» er grunnen til 25 år gamle Gustav Magnar Witzøe er skatteregistrert med over 11 milliarder kroner i formue.

Går vi forsøkene på å rettferdiggjøre ulik fordeling etter i sømmene, viser det seg ofte at de overhodet ikke hjelper oss å forklare fordelingen av rikdom i den virkelig verden. I det virkelig eksisterende Norge er det ikke hardt arbeid som forklarer hvorfor de rike i Norge er rike. I svært mange tilfeller er det ren flaks. Når vi vet at dette er tilfellet, burde vi i stedet for å lulle oss inn i eventyrfortellinger om at de rike fortjener sin enorme rikdom, stille mer grunnleggende spørsmål om rettferdighet og fordeling.  

Man trenger ikke å være ekstremist for å mene dette, det holder lenge med å støtte seg til slagordet til landsfaderen Einar Gerhardsen: «Ingen skal få kake, før alle har fått brød».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags