Gå til sidens hovedinnhold

Slik produserer man terrorister

Artikkelen er over 5 år gammel

Støtt demokratier. Det er bedre strategi mot terrorisme enn bomber, skriver Anders Lindskog.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den mest effektive måten å produsere terrorister, er å flybombe. Dette kan lyde som en kontroversiell påstand, men det er i grunn meget enkelt. Terrorist blir du lettest når du føler stor smerte samtidig som du føler deg forsvarsløs og urettferdig behandlet. Uavhengig av hvor mange IS-tilhengere hvert bomberaid dreper, så dreper hvert bomberaid også et stort antall sivile. (Det amerikanske flyvåpenet sier selv at de, grunnet dårlig etterretningskvalitet. kun treffer målet 60 prosent av gangene de bomber.)

I Syria i dag så gjør du som kalasjnikoven sier, eller blir drept.

Noen av de sivile jobber for IS, men hva har de for valg? I Syria i dag så gjør du som kalasjnikoven sier, eller blir drept. Hver flybombet sivilperson har foreldre, brødre, søstre og barn. Alle disse føler sterk smerte samtidig som de føler at de er forsvarsløse og urettferdig behandlet. For noen av disse blir følesene så sterke at de blir terrorister. Det er lett å hate den som har drept ditt barn, uavhengig om han er amerikaner, franskmann eller russer.

Vi må regne med at for hver IS-tilhenger som bombene dreper, så skaper vi ti nye terrorister! Derfor er det ikke så lurt å bombe, til tross for at det kan føles veldig greit.

Den mest effektive måten å lage terrorister på hjemmebane, er å trakassere og forskjellsbehandle norske muslimer i så stor grad som mulig. Høy sikkerhet, mye kroppsvisitering av folk som «ser ut som» eller «kler seg som» terrorister. Ingen jobber til norske muslimer og så lite omgang med Ola og Kari som mulig. Alle mennesker som blir behandlet på denne måten føler smerte samtidig som de føler seg forsvarsløse og urettferdig behandlet.

Vi kan kaldt regne med at en av hundre norske muslimer som vi behandler på denne måten føler så sterk smerte at hen velger å bli terrorist.

Hvordan løser man da IS-problematikken? På lang sikt gjør man det gjennom økonomisk boikott av diktaturer og reell støtte til demokratier. Reell på den måten at man støtter demokrati også om «feil» parti vinner. På kort sikt stopper man IS gjennom å strupe deres økonomi. IS får i dag sine penger fra Saudi Arabia, Kuwait og Qatar. Innfør full handelsboikott mot disse landene til de stopper pengetilførselen.

Bombestrategien har mislykkes i Irak, Afghanistan og Libya. Hvorfor skulle den virke i Syria?

Kommentarer til denne saken