2017 – året da kumlokk blir smarte og strømbrudd avdekkes før de skjer

Smart styring: Droner vil bli brukt i overvåking av kraftlinjer. Kumlokk får ustyr som gjør av oversvømmelser kan varsles tidlig, dørlåser kan brukes uavhengig av nøkkel. Og lysene på juletreet, de styres fra mobilen.

Smart styring: Droner vil bli brukt i overvåking av kraftlinjer. Kumlokk får ustyr som gjør av oversvømmelser kan varsles tidlig, dørlåser kan brukes uavhengig av nøkkel. Og lysene på juletreet, de styres fra mobilen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen har «ermet fullt» av teknologiske nyvinninger, for eksempel tingenes Internett der vi bruker nettet til å overvåke og styre «smarte» gjenstander.

DEL

Leserbrev 

Mobilåret 2016 går mot slutten og ble preget av enda bedre dekning, høyere fart, kostnadsfri bruk av mobilen i EU – og ikke minst enda høyere databruk blant nordmenn flest. Med alle endringene er det forunderlig å se hvor sterkt de gode, jeg holdt på å si «gammeldagse», tekstmeldingene (SMS) står seg. For mens stadig flere chatter og bruker sosiale medier, så er det ikke slik at SMS dør ut, snarere tvert imot.

I 2015 sendte nordmenn hele 5,4 milliarder SMS i Telenors nett, og nå mot tampen av året ser vi at vi antagelig øker dette tallet i år med 100 millioner meldinger. Ca 40 prosent av alle disse SMS-meldingene er maskinbaserte fra frisøren, bilverkstedet, tannlegen eller andre som minner deg på timen eller annet om kundeforholdet. Så SMS er definitivt ikke død!

Ved inngangen til 2016 hadde 93 prosent av Norges befolkning 4G der de bor og 43 prosent av arealet var dekket med 4G. Nå ved utgangen av året er tallet steget til 97,5 prosent og hele 61,2 prosent av arealet. Nå skal jeg ikke plage dere med for mange tall, men «alle» får 4G. Har du GSM i dag og ikke 4G, så vil du få dette fra Telenor innen utgangen av 2017 uansett hvor i Østfold du bor.

Mange av oss bruker mobilen kontinuerlig i våken tilstand. Nyheter sjekkes når vi våkner, mail leses hele dagen, og sosiale meldinger og oppdateringer skjer nærmest døgnet rundt. Fantastiske muligheter, men samtidig bør mange av oss nok være bevisst på når vi må la mobilen hvile, for eksempel under nyttårsmiddagen.

Hvordan kan ulike smarte løsninger gjøre hverdagen vår enklere?

For 2017 spår jeg at mange vil komme til å lære seg hva IoT betyr – og måtte forholde seg til «Internett of Things» eller tingenes Internett på norsk. Hvordan kan ulike smarte løsninger gjøre hverdagen vår enklere? Nylig hørte jeg at Meteorologisk institutt ønsker seg at mobilen snakker til deg og varsler været. Her er vi faktisk allerede, blant annet med taleassistenter fra Google, Apple og Amazon.

I dagens hjem er det fullt mulig å styre alt fra strøm, lys, TV, musikk, dører og alarmer via mobilen, enten direkte eller via en mengde forskjellige apper. Det er mer opp til hver enkelt av oss hvor mye elektronikk vi ønsker skal overvåkes og styres ved hjelp av mobilen. Selv styrer jeg både lyset på juletreet og alarm og åpning av dører via mobilen min.

Mange norske kommuner har så smått tatt i bruk tingenes Internett også her i Norge. Smarte kommuner og byer har allerede søppelkasser som sender melding når de trenger å bli tømt i stedet for å tømmes til fastsatte tider uavhengig om de er tomme eller fulle. Kumlokk, vann og kloakknettet fjernovervåkes ved hjelp av sensorer – for å sikre drikkevannskvalitet og for å hindre overvann. I flere byer fjernstyres gatelys ut fra tid, årstid, sikt og værforhold, mens el-ladestasjoner og parkeringsanlegg varsler deg hvor det er ledig p-plass.

Alle nye biler som ruller ut på norske veier i 2017 skal ha innebygget eCall, et system som automatisk varsler en nødsentral dersom en trafikkulykke inntreffer. Men det er et tankekors at dette primært er basert på GSM og ikke 4G som er fremtiden og fremtiden er nå.

Videre fremover vil våre biler også «snakke» med andre biler i trafikken, blant annet for å forhindre ulykker. Skilt langs veiene kommer til å være oppkoblede slik at hastighetsbegrensninger vil styres automatisk ut fra vær, trafikk og veiforhold. Da hadde vi kanskje sluppet alle fotoboksene på vei til Rakkestad.

Videre vil vi etter hvert forholde oss til fjernstyrte busser som henter oss på stasjonen og kjører oss hjem den siste biten – dette vil få folk til å la bilen stå og det bedrer miljøet. Droner overvåker allerede strømnettet i Norge og rapporterer slik at strømavbrudd kan avdekkes før de skjer og minimerer nedetid etter stormer, for eksempel gjennom å oppdage trær som har falt over kraftlinjer.

Nye teknologiske muligheter sammen med gode digitale løsninger på våre smarttelefoner vil gjøre 2017 til et fascinerende år for oss alle. Godt nytt år, Østfold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags