Av og til blir mine gamle sitater min verste fiende. Det er ikke alltid like lett å spå om fremtiden. Særlig når det gjelder fasttelefonen og levering til de som bor langt unna andre, når stormene herjer og det gamle kobbernettet eldes.

Akkurat nå setter jeg fokus på mobilåret 2017 – et år i innovasjonens tegn for oss i Telenor med flere piloter av nye og potensielle digitale tjenester. Vi har gjennomført pilot på trygghetstjenesten Tryggi, en app som kobler pårørende til den digitale trygghetsalarmen i helse og omsorgstjenesten i kommunen.

Et annet innovasjonsprosjekt som har vist seg vellykket er mobility analytics, eller analyse av mobilitetsdata. Forskningsavdelingen har utviklet en metodikk som lar oss bruke aggregerte og helt anonymiserte data fra basestasjoner for å forutsi reisemønstre og bedre kunne planlegge kollektivruter for å nevne noen eksempler. Eller finne ut nøyaktig hvor mange som besøker Gamlebyen i Fredrikstad eller Tall ship Race og hvor de kommer fra.

2017 er også året da Ookla kåret Norge til det land i verden med raskest 4G mobilnett, og Telenor til Norges raskeste 4G nett. Ikke dårlig for et land med vår geografi og topografi. De første små skritt mot enda en ny G – 5G er tatt i 2017, selv om vi fortsatt regner noen år før du kan bruke det.

Hvor skal dette ende? I Østfold venter vi jo fortsatt på at NSB, eller Materiellselskapet AS som det nå heter, skal få 4G til å virke inne i togvognene, og Statens vegvesen og Bane Nor har begge store etterslep på tilgjengeliggjøring av mobildekning i sine tunneler. Vi i Telenor er stort sett ferdige på utsiden med basestasjonen langs traseene.

Mange av oss sender betydelig mer tekst og bildemeldinger via Snapchat enn SMS, men det blir muligens ny rekord på SMS i år med over 5,5 milliarder SMS sendt bare i vårt nett. Hele 49 prosent av disse er maskinbaserte fra frisøren, bilverkstedet, tannlegen eller andre som minner deg på timen du har, mens resterende 51 prosent er sendt fra mobiltelefon. SMS er definitivt ikke død. Den har faktisk 25-årsjubileum denne måneden. «God jul», sto det på Richard Jarvis' mobiltelefon 3. desember 1992.

I løpet av 2017 stengte også FM-nettet for de fleste store radiokanaler i Norge og DAB+ ble den nye standarden. Personlig deler jeg ikke oppfatningen om at DAB+ er så bra, og bruker streaming av radio i bilen via 4G-nettet, for DAB+-dekning er det jo fortsatt flere steder som ikke har. Jeg kan høre NRK Østfold og NRK Troms via mobilnettet nesten uansett hvor jeg er.

Tingenes Internett vil i 2018 påvirke hverdagen langt utover det å kunne styre strøm, lys, TV, musikk, dører og alarm via mobilen.

I fjor spådde jeg at mange av oss i 2017 vil komme til å lære seg hva IoT betyr – og måtte forholde seg til «Internett of Things» eller tingenes Internett på norsk. Teknologien raser nå så fort at mange sliter med å holde følge. Dette vil nok i 2018 påvirke hverdagen vår enda mer og langt utover det å styre alt fra strøm, lys, TV, musikk, dører og alarmer via mobilen. Det er mer opp til hver enkelt av oss hvor mye elektronikk vi ønsker skal overvåkes og styres ved hjelp av mobilen. Den grensen er nok variabel fra familie til familie.

Det er spennende tider vi går inn i, og eSIM kan du lære deg her og nå. Dette vil bety en eksplosjon innenfor tingenes internett. eSIM betyr embedded SIM, og betyr at SIM-kortet er innebygget i mobiltelefoner og andre enheter med eSIM-støtte. Dette vil forenkle mobilhverdagen. I stedet for å bytte SIM-kort når du kjøper ny mobil, eller måtte flytte SIM-kort mellom ulike enheter, kan du hente en SIM-profil fra internett.

Midt opp i dette står vi ovenfor et teknologiskskifte som er helt nødvendig og det er her mine gamle sitater kommer inn.

Vi har i dag tre ulike generasjoner mobilnett med GSM, 3G og 4G som alle kjemper om de samme radiofrekvensene. Det er derfor helt nødvendig for oss å begynne å ta i bruk 3G-frekvensene til 4G allerede nå. Dette betyr at du med en mobil uten 4G og som ønsker mobilt bredbånd, snart må skifte til en mobil, nettbrett e.l. som støtter 4G. Nedbyggingen av 3G må starte nå og vi kommer til å fase mer og mer ut mot 2020.

Vi har også 270.000 kilometer med kobbernett fra Televerkets tid som har sett sine beste dager. Vi ønsker å strekke oss langt for å beholde kundene, men i noen tilfeller er vi avhengig av spleiselag med kommunen eller andre lokale initiativ for at det skal bli regningssvarende å reparere eller gjøre oppgraderinger. Arbeidet blir for kostbart for oss alene hvis det bor en, to eller tre familier innerst i dalen. Da må vi tenke nytt og tørre å ta upopulære valg der og da. Dette kan dessverre ramme noen svært få. Fremtiden er definitiv 4G og snart 5G med høyhastighetsdata i norske hjem, ikke gamle kobbernett.

I 2018 tror jeg våre kunder snart vil se hastigheter på mobilen på opp mot 1 gigabyte per sekund. Noen vil sikkert spørre seg hva vi skal med det, men dette åpner helt nye muligheter for store aktører som krever ekstreme båndbredder.

Nylig gikk vi ut og sa at Kongsberg vil få den første 5G-piloten og Stortinget vedtok åpning for førerløse busser. Det blir nok lenge til lokalbussen til Saltnes blir førerløs via 5G, men starten på dette skjer nå. Personlig håper jeg selv å få kjøre min egen motorsykkel i mange år, og ikke at motorsykkelen kjører selv.