Gå til sidens hovedinnhold

Feil å legge all skyld for pirattaxi via Facebook på én person

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg skjønner ikke hvorfor admin ble anmeldt, han alene kan ikke stå til ansvar for alle disse menneskene, skriver Alice Berger til forsvar for han som er anklaget for å administrere pirattaxi via Facebook.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er en bekjent av han som opprettet Facebook-gruppa «Hvem kjører i Østfold», og jeg ønsker å gi en annen versjon enn hva som skrives i media om hva som har skjedd.

Han som lagde denne gruppen ville at vi som venner skulle kunne hjelpe hverandre hjem i tilfeller der vi ikke kunne få annen hjelp. Det er ikke så lett for en student, eller oss i jobb heller, å kunne bruke taxi, og når kompisen din sier at han/hun kan hjelpe deg med å komme trygt hjem, da vil vel de fleste svare ja takk! Det har de fleste sagt ja takk til for på denne gruppa har det vært politifolk, helsepersonell og selv taxisjåfører. Vi vet at til og med taxisjåfører har brukt andre til å legge ut for dem, slik at de kan kjøre!

At han sa at politiet, helsepersonell og taxisjåførere også var der inne, det ble ikke skrevet ned en gang.

 

Denne gruppa ble fra dag én lagd fordi venner skal kunne hjelpe hverandre, det var også muligheter for at venner kunne legge til sine venner, og det er grunnen til at gruppa ble så stor.

I Norge heter det seg at vi er myndige når vi er 18 år, jeg har lært at når jeg er myndig, så har jeg ansvar for meg selv og må stå til ansvar for det jeg gjør. Jeg har derfor et problem med å forstå hvorfor admin av gruppa skal bli stilt til ansvar for at noen oppfører seg som idioter.

Han er ikke synsk, og jeg tror ikke han har lov til å be om legitimasjon av noe slag for å være med i en Facebook-gruppe. Det er i hvert fall nytt for meg. Er du så dum at du velger å kjøre bil uten at du har lappen, da mener jeg du er dum. Du kan risikere å ødelegge mye for deg selv og andre.

Det sto heller ikke noe om at man skulle ta betalt, igjen fordi det er en gruppe der vi hjelper hverandre. Jeg selv har ofte hentet familiemedlemmer etter fest, skulle jeg da blitt anmeldt for at jeg vil at min søster eller bror skal komme trygt hjem?

Admin er blitt anmeldt og har vært inne til avhør for å fortelle sin side av saken. Han har selv fortalt om avhøret, og hadde jeg vært der, hadde jeg begynt å gråte. Det var et ubehagelig avhør hvor admin ikke fikk sagt sin sak, for dette var ikke politiet interessert i. De hadde liksom alt lagt all skyld på han, og var mer interessert i det og andre ting. At han sa at politiet, helsepersonell og taxisjåfører også var der inne, det ble ikke skrevet ned en gang.

Det har vært stygge meldinger som har kommet inn til admin, ofte fra taxisjåfører. Jeg klarer ikke å skjønne hvorfor denne lille saken har blitt så stor og stygg, og hvordan vi som voksne mennesker ikke kan oppføre oss. Jeg skjønner ikke hvorfor admin ble anmeldt, han alene kan ikke stå til ansvar for alle disse menneskene!

I følge en artikkel som ble lagt ut på tv2.no, så nekter Facebook å stenge slike grupper, fordi det ikke er mulig å bevise straffbare forhold i de fire gruppene som har vært/er i Østfold. Facebook har gått igjennom gruppene og slår fast at de som helhet ikke bryter mot Facebook Community Standards. I tillegg er det ikke åpenbart at det rapporterte innholdet bryter med noen lover, skriver advokat Rune Opdahl.

Igjen, er det ikke vi selv som har ansvar for egne handlinger? Hvorfor i all verden skal en mann få ansvaret for flere tusen mennesker?

Etter nedleggelsen av denne gruppa, så har det dukket opp flere grupper. De skriver bare at det er «gratis»! Jeg tror de vil fortsette å komme, og at politiet kanskje burde se på andre ting?

Jeg mener sterkt at om du velger å kjøre uten lappen, eller du velger å sette deg selv eller andre i fare, da bør du og skal du ha straff. Men det er du og ikke noen andre som skal ta den straffen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.