Foreslår krav om minimumslønn i utelivsbransjen

Det er når bevilling tildeles at kommunen kan stille krav, for eksempel om at tariffens minstelønn skal gjelde også ved restauranter uten tariffavtale.

Det er når bevilling tildeles at kommunen kan stille krav, for eksempel om at tariffens minstelønn skal gjelde også ved restauranter uten tariffavtale. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Victor Kristiansen vil i bystyret 2. mai foreslå at kommunen skal kreve at ansatte minst får tariffens minstelønn når skjenkebevilling tildeles.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad kommune har som oppgave å gi og kontrollere skjenkebevillinger. Det er viktig å ha en bransje med seriøse aktører. I Fredrikstad har vi i all hovedsak seriøse drivere som vil oppleve en negativ konkurransevridning dersom andre i samme bransje tar snarveier og slipper unna med det.

I januar 2018 ble minstelønn i serveringsbransjen allmenngjort. Det betyr at ansatte på utestedene har krav på minst minimumslønn etter tariff – uavhengig av om stedet har tariffavtale eller ikke. Arbeidstilsynet har undersøkt dette på landsbasis i over 500 tilsyn og det viste seg at om lag 30 prosent av virksomhetene brøt loven. Det er ofte unge mennesker, som er ekstra sårbare i arbeidslivet, det dreier seg om. Fredrikstad Arbeiderparti mener det er svært viktig at det sørges for gode arbeidsforhold for de ansatte.

Kommunen skal benytte adgangen til å knytte vilkår til en skjenkebevilling. I dag har Fredrikstad som eksempel krav om tilstrekkelig vakthold, at kurs i ansvarlig vertskap gjennomføres og at alle vilkår og krav i a-ordningsloven, skattebetalingsloven og folketrygdloven overholdes. Det kan ikke knyttes nye vilkår til en bevilling i bevillingsperioden.

Jeg vil til Bystyrets møte 2. mai legge frem en interpellasjon i tråd med dette og foreslå følgende:

Forslag til vedtak:

Bystyret ber rådmannen jobbe med å legge inn krav om dokumentasjon på minstelønn som vilkår når retningslinjer for ny bevillingsperiode skal vedtas. Brudd på forskrift om lønn under allmenngjort tariff gir prikkbelastning og kan føre til inndragelse av bevilling. Tiltakene bes også løftet inn i MAKS-samarbeidet mellom Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler.

Victor Kristiansen

Bystyremedlem, Fredrikstad Arbeiderparti

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.