Expert velger lokalt demokrati fremfor sentral tariffavtale

Administrerende direktør i Expert, Anders Nilsen, svarer sammen med konsernsjef Ronny Blomseth og HR- pog personalleder Morten Hovland på kritikken fra Handel og kontor.

Administrerende direktør i Expert, Anders Nilsen, svarer sammen med konsernsjef Ronny Blomseth og HR- pog personalleder Morten Hovland på kritikken fra Handel og kontor. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De ansatte mister ikke lønn og rettigheter, skriver Expert-ledelsen i dette svaret på Handel og kontors kritikk av at selskapet ønsker å avvikle tariffavtalen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At det å gi valgfrihet skulle utløse streiketrusler og mediekampanje fra LO, hadde vi ikke drømt om.

De siste dagene har Handel og Kontor drevet hardkjør mot Expert fordi vi har meldt oss ut av arbeidsgiverforeningen Virke, og samtidig ønsket å avvikle den sentrale tariffavtalen mellom Expert Norge As og Handel og Kontor i Norge.

Vi kunne forestått de sterke følelsene hvis dette hadde ført til at ansatte mistet lønn og rettigheter. Men det er ikke tilfellet.

Garanti – ikke tap

For det første garanterer vi at de butikkene som har valgt å beholde tariffavtaler, kan gjøre dette.

Samtidig har vi behov for større fleksibilitet til å belønne prestasjoner og innsats. De som velger dette denne modellen fratas ingen ytelser eller rettigheter.

Vi garanterer at alle får en grunnlønn som ligger høyere enn tariffestet minstelønn. Handel og kontor påstår at våre ansatte taper en million på bortfall av AFP. Helt feil. Dagens AFP-ordning erstattes med en ny ordning, og akkurat de samme rettighetene som tidligere, for alle ansatte i Expert Norge As.

Tillegget for ubekvem arbeidstid faller bort, men samtidig vil bonusmulighetene øke, og normal arbeidstid per uke reduseres til 36,25 timer per uke. Sistnevnte gir to uker mer fritid per år innenfor samme fastlønn. Permisjoner og velferdsordninger videreføres som tidligere. Dette gjelder også fem ukers ferie og 12 prosent feriepenger.

Tilpasser oss vår bransje

Expert har vært den eneste aktøren i elektronikkbransjen med sentral tariffavtale. Ikke engang vår største konkurrent har dette. Nå følger vi etter, slik at vi kan tilby lønns- og arbeidsbetingelser i samsvar med konkurrentenes praksis.

Lokale beslutninger

Dette er ikke en ordning som er trædd ned over hodet på våre ansatte. Ansatte i alle butikkene med tariffavtale har stemt over hvilken avtale deres butikk skal ha. Vi har vært opptatt av muligheten til å velge, og av fleksibilitet. Vi måtte faktisk si opp den sentrale avtalen for at butikkene med tariffavtale skulle kunne velge om de vil fortsette med lokal tariffavtale.

Svært få er organisert

Mange i vår bransje mener eksisterende tariffer er utdaterte og lite stimulerende, og andelen organiserte medarbeidere i bransjen er lav. Vi kjenner ikke tallene for hele bransjen, men i Expert er det 139 av 1200 ansatte, altså drøye ti prosent, som er medlem av Handel og Kontor. Det står i sterk kontrast til det inntrykket Handel og Kontor skaper med sin massive angrep på den valgfriheten vi har gitt de ansatte. Vi tør påstå at mange flere hadde organisert seg dersom de ønsket tariffavtaler.

Vi har spurt våre medarbeidere og lyttet til deres ønsker. Derfor innfører vi nå et system som belønner resultater på toppen av grunnlønnen.

Butikkene har valgt

Vi har spurt våre medarbeidere og lyttet til deres ønsker. Derfor innfører vi nå et system som belønner resultater på toppen av grunnlønnen. Mange av våre 1200 ansatte er selgere som motiveres av å oppnå mål, og som ønsker det nye lønnssystemet velkommen. Det synes vi er fint.

Flere av butikkene med tariffavtale har valgt å beholde denne, synes vi også er helt fint!

Bedriftsdemokrati

I Norge er det organisasjonsrett, men ikke organisasjonstvang. Også de som ikke organiserer seg har klare rettigheter. De er sikret medbestemmelse, både gjennom lovfestede krav og interne strukturer lokalt og sentralt i bedriften.

Expert er ikke udemokratisk og vil ikke overleve om vi baserer oss på udemokratiske prosesser. Som kjede overlever vi heller ikke dersom vi tilbyr de ansatte andre og dårligere betingelser enn arbeidslivet for øvrig.

Vi lever i et land og et samfunn der bedriftsdemokratiet står ualminnelig sterkt, både gjennom lovkrav og kultur, helt uavhengig av tariffavtaler og organisering.

Vi og våre medarbeidere lever av tilfredse kunder, og vi er avhengige av tilfredse medarbeidere. Og det har vi. Expert er den kjeden som scorer høyest på medarbeidertilfredshet i varehandelen.

Vi må kort og godt oppføre oss ordentlig for å lykkes. Det har vi gjort i denne saken, og det kommer vi til å fortsette å gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken